Sastav Nightwish otvara Egzit

Bend "Nightwish", jedan od najtraženijih sastava na ovim prostorima, potvrdio je svoj nastup na otvaranju ovogodišnjeg Egzit festivala, u četvrtak, 10. jula.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2008.

16:00

Default images

Sastav "Nightwish" jedan je od najtraženijih bendova kod nas, mnogo pisama obožavalaca ove grupe stiglo je na adresu Egzit festivala.

Poslednji album grupe „Dark Passion Play“, objavljen je krajem septembra 2007. godine, najskuplji je album u istoriji finske muzike i popeo se na prvo mesto top lista u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Češkoj, Nemačkoj i Finskoj. U Velikoj Britaniji zauzeo je 3 mesto na listi top 40 rok albuma, a u SAD je na sedmom mestu top liste hard rok albuma.

Kerrang!, jedan od najrelevantnijih rok magazina u svetu, dao je albumu ocenu 5/5.

Sastav “Nightwish” mnogi opisuju kao “symphonic” i “power” metal bend i kao soundtrek metal bend. Masovnom upotrebom instrumenata i vokala tipičnih za klasičnu i filmsku muziku “Nightwish” je definisao “symphonic” metal. Tuomas Holopainen, klavijaturista, osnivač benda i autor muzike i tekstova, kaže da je najviše inspiracije pronašao u filmskoj muzici i stil svog benda opisao je kao „melodični hevi metal sa ženskim vokalom“.

Zbog učešća više od 175 muzičara na poslednjem albumu, za orkestralne i solo deonice, stil benda sada mnogi opisuju i kao “epic” metal.
Ženski vokal u ovom bendu predmet je interesovanja javnosti i medija već dve godine. Od početka, od 1996. godine, kada je bend osnovan, pevačica u bendu bila je operska pevačica Tarja Turunen. Tarja je uz buran prekid saradnje i veoma bučnu javnu prepisku izbačena iz sastava “Nightwish”.

Dilemu o tome da li će bend bez nje zvučati dobro kao pre, brzo je otklonila šveđanka Anet Olzon, koja je među 2000 pevačica prijavljenih na konkursu izabrana za novi glavni vokal. Anete peva na poslednjem albumu, koji je bend doveo u sam vrh svetskih top lista i sredinom januara 2008. godine sa bendom krenula je na turneju u okviru koje u julu dolazi i u Novi Sad.

Objavljivanje novog singla “Bye Bye Beautiful”, najavljeno za 15. februar 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: