Festival na Paliću od 18 - 24. jula

Festival evropskog filma Palić 2009. biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, najavili su organizatori 16. izdanja te manifestacije koja spada među najznačajnije filmske festivale u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2009.

15:40

Default images

Na programu će biti sedam selekcija. Uz takmičarsku, to su "Paralele i sudari", "Mladi autori Evrope", "Novi finski film", "Novi mađarski film", omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" i "Ekološki film".

U okviru ciklusa "Mladi autori Evrope" biće priređeno nekoliko koncerata domaćih bendova, a u pratećem programu biće održana dva okrugla stola, na teme "Srbija pred ekološkim izazovima" i "Dve decenije tranzicije i srpski film".

Direktor Festivala evropskog filma i dalje je Radoslav Zelenović, a selektor takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni urednik i izdavač nemačkog filmskog magazina "Schnitt".

Festival će i ove godine filmovima prikazanim u okviru glavnog takmičarskog programa dodeliti Zlatni toranj - nagradu za najbolji film, Palićki toranj - za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće "Gorki List Tollerance Award" za najbolji film iz programa "Paralele i sudari", dok selekcija "Mladi autori Evrope" nagrađuje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom "Undeground Spirit".

Pored toga, Festival će dodeliti dve nagrade "Aleksandar Lifka" - jednom domaćem i jednom inostranom autoru za doprinos evropskoj kinematografiji.

Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena poznatom britanskom reditelju Kenu Louču i Goranu Paskaljeviću – jednom od najzačajnijih domaćih reditelja.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Lučijan Pintilije, Jirži Mencel, Margareta Fon Trota, Kšištof Zanusi, Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo, Mikloš Jančo, Peter Bačo...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: