Da li je NBS odgovorna za povećanje kamata?

Pojedine banke počele su da šalju obaveštenja građanima koji otplaćuju kredite da su povećale kamatne stope. sput građanima objašnjavaju da su banke na to prinuđene zbog mera Narodne banke Srbije o povećanju obaveznih rezervi.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2006.

17:44

Default images

Neprijatno iznenađenje više ne dolazi samo u plavim kovertama. Od prvog juna građanima koji su uzeli kredit kod pojedinih banaka na kućne adrese stiže pismo da su im rate uvećene za oko 10 odsto. U pratećem obrazloženju piše da je razlog za povećanje kamata odluka centralne banke o povećanju obaveznih rezervi na depozite i druga sredstva iz inostranstva u visini od 60 odsto. Banke međutim, ne pominju da to važi samo za kratkoročno zaduživanje banaka u inostranstvu sa rokom do dve godine.

Guverner Radovan Jelašić kaže da te banke na nefer način koriste regulativu Narodne banke kako bi  klijente dodatno opteretile: "Nismo nista promenili vezano za dinarsku štednju nismo ništa promenili vezano za deviznu štednju koja je i dalje najvažniji izvor kreditnog potencijala banaka, nismo ništa promenili isto tako sa stanovišta dugoročnih kredita, a isto tako banke raspolažu i svojim kapitalom".

Iz banaka koje su podigle kamate kažu da ovo nije reakcija na poslednju meru Narodne banke nego i na prethodne restriktivne mere: "Smisao mera koje je centralna banka donela i poslednjih meseci jeste povećanje visine kamatnih stopa kako bi usporila rast kredita i učinila ih neatraktivnim. Bez obzira da li postoje drugi izvori mi smo opersali prosečnom kamatnom stopom. Kad vam se nekoliko puta poveća cena ovih izvora opšti nivo kamatnih stopa postane viši", tvrdi Svetozar Šijačić član Izvršnog odbora Rajfajzen banke.

Kamate na kredite u otplati nisu povećale sve banke, već prema evidenciji Narodne banke, samo manji broj. Prema mišljenju guvernera građani koji su dobila pisma treba da reaguju: "Komitenti imaju mogućnost da se okrenu prema onim bankama koje to nisu uradile koje su se držale fer pleja".

Ipak i prilikom uzimanja kredita za refinansiranje odnosno novog da bi otplatili prethodni, građani moraju da budu pažljivi. Sam klijent mora da razmotri kaznu odnosno kaznenu kamatu koju će platiti u banci iz koje ide, ali i da razmotri koristi koje će imati ako pređe u našu banku.

Da bi izbegli rizik povećanja kamate tokom otplate, guverner Jelašić kaže da građani treba da obrate pažnju da se ne zadužuju po varijabilnoj nego po fiksnoj kamatnoj stopi.

Narodna banka poziva  građane da joj se obrate besplatnim pozivom na broj 0800 111 110,  ukoliko im je potrebno objašnjenje, savet  ili ako imaju pritužbe na nekorektno ponašanje nekih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: