Strah od čistih ruku?

Srbija je, uz izuzetnu finansijsku, stručnu i nadasve prijateljsku pomoć iz inostranstva, uz izmene Zakona o krivičnom postupku, stvorila ranije nezamislive uslove za obračun sa organizovanim kriminalom. U ponešto, uprkos svemu, treba verovati, pa i u stvaranje srpskih "čistih ruku"

Info

Izvor: R.D.

Petak, 14.07.2006.

11:43

Default images

Veća efikasnost, rasterećenje i smanjenje "široke nadležnosti" razlozi su zbog kojih će država koju predstavlja Ministarstvo pravde predložiti da Specijalni sud za organizovani kriminal ne bude više jedini koji će presuđivati u ovoj pravnoj materiji. Radna grupa Ministarstva predložiće da se formiraju odeljenja za organizovani kriminal pri budućim odeljenjima apelacionog suda, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Zvanična verzija kojom vlast pojašnjava suštinu svoje namere je realizacija Strategije reforme pravosuđa.

Još na svojoj prvoj konferenciji za novinare ministar pravde Zoran Stojković najavio je ukidanje specijalnih sudova za organizovani kriminal i ratne zločine. Obrazloženje je bilo "ne rade ništa više, samo primaju veće plate". Dvadesetak izveštača iz Vlade je na kolegijalnom brifingu po završetku konferencije konstatovalo da je "on to zaista izgovorio" i da "to" ide u javnost. Usledio je demanti: novinari su, kao, pogrešno razumeli ministra.

Razlog za demanti bila je burna reakcija stručne i laičke javnosti, a najviše je pominjana namera vlasti da opstruiše suđenje ubicama premijera Zorana Đinđića. U instituciji kolokvijalno nazvanoj "specijalni sud" - reč je o posebnom Odeljenju Okružnog suda u Beogradu - viđena je nada; po oceni većine advokata, učesnika u postupcima (naravno, ne zastupnika odbrane), kadrovski potencijal smešten u Ustaničkoj karakterišu stručnost, iskustvo i poštenje.

Srbija je, uz izuzetnu finansijsku, stručnu i nadasve prijateljsku pomoć iz inostranstva, uz izmene Zakona o krivičnom postupku, stvorila ranije nezamislive uslove za obračun sa organizovanim kriminalom. U ponešto, uprkos svemu, treba verovati, pa i u stvaranje srpskih "čistih ruku". Nekome to može da zvuči naivno, ali dvadesetak presuda "Specijalnog" daju izvesnu nadu da se ne može svako kupiti, ni zaplašiti.

Da li najavljena decentralizacija predstavlja još jedan pokušaj da se učvrsti simbioza nelustriranog miloševićevskog pravosuđa sa izvršnom vlašću, odnosno da se tom nakaznom odnosu daju čvršće institucionalne garancije? Treba na vreme sumnjati, razloga za to ima i previše. Ali i verovati da javnost može da spreči nametnuta rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: