Policija "čuva" kvorum

Pretnja hapšenjem trgovaca glasovima je možda i čist marketing, pokušaj da se Vlada strahovladom osigura od mogućih iznenađenja. Možda i da se zaplaše lakoverni poslanici. Da se ništa ne prepusti slučaju

Info

Izvor: R.D.

Ponedeljak, 28.11.2005.

13:52

Default images

Dramatično upozorenje da Bogoljub Karić kupuje poslanike vladajuće koalicije da ne glasaju za budžet, za tili čas diglo je na noge ceo srpski parlament. Predstavnici partija na vlasti u petak su, jedinstveniji nego da se radi i o Kosovu, poručili da "policija treba da hapsi trgovce poslanicima". Sve se odigravalo munjevito uz, reklo bi se, logističku podršku čak i SDP koja je u savezu sa Karićevim PSS. Već je u nedelju, dan uoči glasanja, Okružno javno tužilaštvo dalo nalog policiji da proveri podatke o navodnim novčanim ponudama, ne bi li se utvrdilo da li je u pitanju krivično delo primanja i davanja mita.

U skupštinskim kuloarima se pročulo da je razgovarano sa pet poslanika i da je svakom nuđeno po 200.000 evra. Ali su oni, onako čestiti, to odbili. Neki upozoravaju da se iza toga krije "šiptarski lobi koji radi preko nekih vanparlamentarnih stranaka" (spominju se GSS i LDP). Namera je, kako tvrde, da se destabilizuje srpski parlament kako bi Vlada pala na budžetu, "a mi bi ostali bez pregovaračkog tima u ključnim trenucima kada se odlučuje o sudbini Kosova".

Sve i da je to tačno, pozadina priče, ipak, nije toliko patriotski i moralno uzvišena, budući da se niko nije zabrinuo kada se proletos, navodno zaslugom stranaka na vlasti (a ponajviše DSS), raspao poslanički klub SPO. Zašto, najzad, ne hapse one koji su pokrali demokrate, ostavljajući ih bez tri mandata. Čim u koaliciji izgube jednog, uzmu dvojicu. Šta su dobili Džudžević, Omeragić i, u krajnjoj liniji, Ugljanin? Šta je nego trgovina kad Vlada postavi nekog u neki upravni odbor da bi, zauzvrat, sebi osigurala glas u parlamentu. Politička korupcija nije uvek lako uočljiva.

Sve ukazuje na to da je vladajuća koalicija u panici, jer joj preti opasnost da ostane bez kvoruma, bez kojeg ne može da izglasa budžet. Bez budžeta, u normalnim prilikama, padaju vlade. Pretnja hapšenjem trgovaca glasovima je možda i čist marketing, pokušaj da se Vlada strahovladom osigura od mogućih iznenađenja. Možda i da se zaplaše lakoverni poslanici. Da se ništa ne prepusti slučaju. Priziva se policija kao slamka spasa ne bi li svojim autoritetom uticala na to da se sačuva ionako tanak kvorum. Da su hteli da hapse Karića za trgovinu poslanicima, to bi učinili mnogo ranije. Na primer za aferu oko Mobtela. Možda su shvatili da bi to bilo krajnje riskantno, jer bi onda bili prinuđeni da blokiraju BK televiziju da ne bi bilo kontrapropagande.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: