Utorak, 27.03.2018.

15:37

I Irska proteruje ruskog diplomatu: Neutralni smo, ali...

Republika Irska je najavila da će proterati jednog ruskog diplomatu, čime se pridružila zemljama koje su isto učinile u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Izvor: Tanjug

I Irska proteruje ruskog diplomatu: Neutralni smo, ali...
Foto: Gettyimages

London za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja optužuje Rusiju, što Moskva negira.

Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni izjavio je da je ambasador Rusije informisan da "akreditacija jednog člana njegovog osoblja sa diplomatskim statusom prestaje, u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", prenela je agencija Rojters.

"Taj pojedinac dužan je da napusti dužnost", rekao je Koveni.

"Irska je neutralna zemlja, ne pridružujemo se vojnim savezima. Ipak, kada je reč o terorizmu, ubistvima, upotrebi hemijskog oružja i sajber terorizmu, nismo nimalo neutralni", naglasio je premijer Leo Vartakar obraćajući se poslanicima.

Vartakar je rekao da je odluka o tome čiji se diplomatski status prekida zasnovana na obaveštajnim podacima policije i odbrambenih snaga.

Ruski ambasador u Irskoj Juri Filatov naglasio je da proterani diplomata nije učinio ništa loše ili nelegalno, i poručio da je odluka o "odgovarajućoj, recipročnoj akciji" sada na ruskoj vladi. Pre Irske, ukupno su 23 države odlučile da proteraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom.

Među zemljama Evropske unije, to su Nemačka, Francuska, Poljska (po četvoro), Litvanija, Češka (po troje), Italija, Španija, Holandija, Danska (po dvoje), Letonija, Estonija, Finska, Hrvatska, Rumunija, Mađarska i Švedska (po jednog).

To je dosad učinilo i još nekoliko evropskih zemalja koje nisu članice Unije: Ukrajina (13), Norveška (jednog), Albanija (dvoje) i Makedonija (jednog).

Od vanevropskih država, za proterivanje ruskih diplomata odlučile su se SAD (60), Kanada (četvoro) i Australija (dvoje).

Moskva, koja negira optužbe za umešanost u taj napad, najavila je da će njen odgovor na proterivanje ruskih diplomata biti zasnovan na principu reciprociteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: