Kolinda i Vučić posle sastanka: "Nismo o prošlosti"

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović navela je, posle sastanka u Zagrebu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, da nisu razgovarali o prošlosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

13:05

Kolinda i Vučić posle sastanka:
Tanjug, Dimitrije Goll

Obraćajući se medijima, Grabar Kitarovićeva je rekla da je zadovoljna nakon današnjeg sastanka koji je, kako je rekla, pripreman mesecima. "Želela sam da se taj sastanak dogodi u drugačijim okolnostima, klimi, ali nakon eskalacije verbalnog rata, odlučila sam prekinuti to i pozvati Vučića što pre", kazala je ona.

Potom je zahvalila Vučiću što se odazvao pozivu da se poboljšaju inače bremeniti odnosi Srbije i Hrvatske, bremeniti pogotovo zbog prošlosti koju, kako je rekla, za sada nisu pominjali.

"Naša obveza kao predsednika je da se nalazimo, razgovaramo, rešavamo ono što nas razdvaja, nalazimo put ka budućnosti i budućnosti celog regiona jugoistočne Evrope", istakla je hrvatska predsednica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se hrvatskoj predsednici na srdačnoj dobrodošlici. Kako je rekao, dobro razume da to za hrvatsku stranu nije nimalo lak potez.

“Ni za vas nije bio lak potez, posebno imajući u vidu atmosferu koja je stvorena u Zagrebu, u celoj Hrvatskoj. Ja vam čestitam na hrabrosti, uveren sam da će ljudi umeti da razumeju sve naše političke poteze“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, došao je u Zagreb da razgovara, da pokuša da reše probleme.

“Srbija i Hrvatska će morati, želeli to svi u Srbiji i Hrvatskoj ili ne, da imaju mnogo bolje odnose u budućnosti. Moraćemo da gledamo u budućnost drugačijim očima, jedni da razmišljamo o onima da li će naša reč da pogodi drugu stranu i obrnuto“, rekao je predsednik Srbije i dodao da će dve balkanske zemlje imati odnose kao Švedska i Norveška.

Kako je rekao, sa Kolindom Grabar Kitarović razgovarao je o granicama i dodao da dve zemlje imaju različit stav po tom pitanju.

“Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se poziva na zakon. Potpuno drugačiji stavovi, pokušaćemo da rešimo to bilateralno u naredne dve godine, ako ne, idemo pred pravosudne organe“, naglasio je Vučić.

Njih dvoje razgovarali su o nestalima, Vučić je najavio da će sledeće nedelje razgovarati sa predstavnicima udruženja nestalih iz Hrvatske.

Takođe, kako je rekao, razgovarali su i o pripadnicima manjina, o evropskom putu Srbije i dodao je da je zahvalan Hrvatskoj na podršci, o ekonomskoj saradnji...

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima, negde imamo nepodeljene interese i to je jedan od razloga zašto mislim da će Srbi i Hrvati morati ozbiljno da razgovaraju. Neke konkretne stvari smo krenuli da rešavamo, te rezultate osećaju Srbi koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Srbiji“, dodao je on.

Kada su u pitanju potpuno drugačiji stavovi, Vučić je naveo da je tu i pitanje o Alojziju Stepincu i Jasenovcu.

"To je strahovito bolno pitanje i ne bih ga dalje otvarao", rekao je Vučić i zahvalio se predsednici Grabar Kitarović što je organizovala sastanak sa kardinalom Josipom Bozanićem.
Tanjug, Dimitrije Goll
Kitarovićeva je navela i da su se dotakli mnogih otvorenih pitanja: "U mnogima se nismo složili, u nekima smo se približili, a u nekima verujem da ćemo se približiti. Najbitnije je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti da razgovaramo."

Kolinda Grabar Kitarović je istakla da je sa Vučićem razgovarala o pitanju nestalih, koje bi trebalo što pre da se reši.

"Ima puno problema, puno godina je prošlo, ali me ohrabruje volja gospodina Vučića da direktno razgovara sa predstavnicima udruženja nestalih". kazala je ona i dodala da će se i sama sastati sa tim udruženjima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Razgovaralo se, kako je istakla, i o manjinama, odnosno položaju Srba u Hrvstakoj i obratno, i na tom polju je načinjen iskorak. "Glavni zahtev Hrvatske u vezi manjina njihova politička zastupljenost na nivou države i pokrajine", rekla je predsednica Hrvatske i dodala da se nada da će Vučić razgovarati s nadležnima u Srbiji
Tanjug, Dimitrije Goll
"Treće pitanje o kom smo razgovarali su pravosudna pitanja. Složili smo se da vlade nastave da razgovaraju u okviru rada međudržavnih komisija i odgovarajućih tela", kazala je ona.

Razgovaralo se i o pitanju granice. "Naša preporuka je da nastavimo bilateralne razgovore, u naredne dve godine, u prijateljskom duhu...Hrvatska podržava Srbiju u EU i spremni smo da je podržimo u svakom smislu na njenom putu ka EU", kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je dodala da se razgovaralo i o konkretnim projektima, poput onih kako upotrebiti fondove EU da se poboljša položaj i život građana. Kao primer je navela obnovu železničke pruge Zagreb- Vinkovci- Tovarnik- Šid- Beograd, jer je to jako važno za Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: