"Bliži se sukob sa S. Korejom, skloniti ljude iz J.Koreje"

Američki republikanski senator Lindzi Grejam je pozvao Pentagon da počne sa sklanjanjem porodica pripadnika američke vojske iz Južne Koreje.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 03.12.2017.

20:07

Foto: Thinkstock

On je upozorio da se bliži sukob sa Severnom Korejom.

"Ludo je poslati supruge i decu u Južnu Koreju obzirom na provokacije Severne Koreje. Tako da želim da oni (Pentagon) prestanu sa slanjem i mislim da je sada vreme za početak sklanjanja porodica američkih vojnih lica iz Južne Koreje", rekao je Grejam koji je član Komiteta Senata oružanih snaga SAD za Si-Bi-Es, prenosi Rojters.

Nakon što je Severna Koreja u sredu ispalila najnoviju interkontinentalnu balističku raketu dalekog dometa u čijem dometu je, prema navodima zvaničnog Seula i Vašington, Grejam je istakao da je ovaj događaj dokaz da se bliži vojni sukob.

"Približavamo se vojnom sukobu zato što Severna Koreja ide ka tehnologiji interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim oružjem na vrhu koja ne samo da može da dosegne do Amerike, već i da isporuči to oružje. Ponestaje nam vremena", rekao je Grejam.

Grejem je ocenio da se "avet preventivnog rata" sa Severnom Korejom približi svaki put kada Pjongjang ispali neku raketu ili izvede neku nuklearnu probu.

"Ako nuklearna proba bude bila podzemna, SAD treba da se pripreme za ozbiljan odgovor", upozorio je Grejem u izjavi sa američku televizijsku mrežu CBS.

Grejem je ponovio ono što je već rekao savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond MekMaster: da se "verovatnoća rata" povećava svakog dana.

"Sada tragamo za tim kako da nađemo rešenje tog problema", rekao je MekMaster.

Severna Koreja je u sredu ujutro interkontinentalnu balističku raketu ispalila na mnogo veću visinu i mnogo dalje nego ranije. Stručnjaci kažu da je to novi, usavršeni tip rakete, a objavljeno je da joj se glava raspala pri ponovnom ulasku iz stratosfere u atmosferu.

Pjongjang je objavio da je proba bila "uspešna" i da je raketa "mnogo jača" od prethodnih, da može da ponese "nuklearne glave velike težine" i da pogodi ciljeve na celom američkom kopnu, što je rekao i ministar odbrane SAD Džim Matis.

Grejem je rekao da je o tome imao detaljne razgovore s predstavnicima administracije predsednika Donalda Trampa, koja, kako je naveo, traži "strategiju da spreči Severnu Koreju da postigne sposobnost da bojevom glavom pogodi američko tlo".

"Sprečavanje znači preventivni rat kao poslednje sredstvo. Ta opcija postaje sve verovatnija kako se njihova (severnokorejska) tehnologija poboljšava...", rekao je Grejem.

Severna Koreja koja ignoriše svetske sporazume o tome, sprovela je niz nuklearnih i balističkih proba od 2006. godine čime je postala nukeralna sila i zaoštrene su međunarodne sankcije protiv nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: