AKV: Prijavite uznemiravanje "agencija za nadoknadu štete"

Advokatska komora Vojvodine pozvala je građane da prijave one advokate ili tzv."agencije za nadoknadu štete" koji im na nezakonit i neetičan način nude usluge.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

17:18

AKV: Prijavite uznemiravanje
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, u pitanju su oni advokati i agencije koje nude građanima usluge u posredovanju kada su oštećena strana u slučajevima saobraćajnih udesa ili drugih štetnih događaja koji su im se dogodili, piše portal 021.rs.

Kako je navedeno, Komora najoštrije osuđuje svaki vid takvog načina rada advokata u postupcima ostvarivanja prava na naknadu štete i upozorava ih da vrše krivično delo nadripisarstva, a građane da neadekvatno pružanje pravne pomoći nosi rizik i mogućnost izlaganja zloupotrebama.

"Pozivamo sve građane koji se u budućnosti budu susretali sa ovakvim ili sličnim problemima da Advokatskoj komori Vojvodine slobodno prijave svaki slučaj uznemiravanja kako bi se blagovremeno preduzele adekvatne mere u cilju zaštite građanskih prava. Smatramo da je u zajedničkom interesu svih da se promovišu i afirmišu profesionalni i zakoniti obrasci ponašanja, uz istovremeno iskorenjivanje pojava koje nanose štetu opštem interesu svih građana, ali i ugledu same advokature, kao samostalne i nezavisne službe pružanja pravne pomoći", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Vojvodine reagovala je povodom medijskih napisa o brojnim slučajevima zloupotrebe ličnih podataka i uznemiravanja oštećenih građana, kako od državnih organa, javnih ustanova i drugih pravnih lica, tako i od advokata, u postupcima ostvarivanja prava na naknadu štete.

Da podsetimo, porodica devojčice na koju je nedavno kod Doma omladine u Beogradu autobus oborio ogradu i vukao je, zajedno sa još jednom ženom po ulici, kaže da su kada je devojčica doživela udes počeli da dobijaju pozive raznih agencija i advokatskih kancelarija.

"Ovo kompleksno pitanje sastavni je deo šireg društvenog problema u oblasti korupcije. Zbog toga Komora preduzima sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti koje su usmerene na suzbijanje ovakvih štetnih pojava, a koje se tiču advokature kao dela pravosudnog sistema. Upozoravamo javnost i svoje članstvo, da se u slučajevima nuđenja usluga u posredovanju i neetičkog pružanja pravne pomoći često stiču elementi krivičnih dela, kako iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, tako i iz grupe tzv. koruptivnih krivičnih dela", smatraju u AKV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: