Pudždemon siguran: Nezavisnost proglašavamo za koji dan

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je u intevjuu za BBC da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana.

Izvor: B92

Sreda, 04.10.2017.

00:12

Pudždemon siguran: Nezavisnost proglašavamo za koji dan
Foto: Gettyimages

Kralj Španije Filip VI rekao da je referendum o nezavisnosti ovog regiona nelegalan.

Vlada će "delovati na kraju ove ili početkom sledeće nedelje", rekao je Pudždemon, dodavši da za sada nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

On je takođe naglasio da će pokušaj Madrida da interveniše i pod svoju kontrolu stavi katalonsku vladu biti "greška koja menja sve".

Kralj Filip se obratio na televiziji, a kako piše BBC, kao da nije ni pričao.

On nije spomenuo ni nasilje u Kataloniji, niti je pozvao na dijalog između dveju vlada - samo je opisao poziciju vlade, rekavši da su katalonski lideri sebe postavili "izvan zakona".

Garantovao je "demokratsku koegzistenciju" isključivo po uslovima Španije. Filip je takođe rekao da su katalonski lideri organizovanjem referenduma ukazali nepoštovanje vlasti.

"To ne pomaže situaciji. Nisam očekivao od njega da uopšte interveniše, ali je makar mogao spomenuti nasilje koje se ovde dogodilo pre dva dana", rekao je jedan od prisutnih u pabu gde se našao reporter BBC-ja.

Oko 700.000 ljudi izašlo je na ulice Barselone kako bi protestovalo protiv policijskog nasilja tokom zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, saopštila je gradska policija.

Širom Katalonije blokirani su auto-putevi i zatvorene škole.

U čitavom regionu su Katalonci na više skupova protestovali i pozivali EU da interveniše u sve žešćem sporu između separatističkih katalonskih lidera i Madrida, prenosi AFP.

"Napolje okupacione snage" i "ulice će uvek biti naše" uzvikivali su učesnici protesta, koji su se okupili u centru katalonske prestonice u vreme kada je ta španska pokrajina stupila u generalni štrajk, a iznad njih nadletali su policijski helikopteri, javlja AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: