"Da li vas fizički zlostavlja? Ne, samo mi lupa šamare"

Šamar nije nasilje. To u Srbiji smatra svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka. Mladi takođe odobravaju i opravdavaju i druge vidove nasilja.

Izvor: B92

Sreda, 04.10.2017.

22:02

Ilustracija: Thinkstock

Istraživanja pokazuju da ni stvarnost u Srbiji nije mnogo drugačija - među mlađom populacijom ima i onih koji smatraju da je normalno ošamariti devojku.

A u istraživanju koje je u 10 gradova u Srbiji sprovela nevladina organizacija Autonomni ženski centar stoji frapantan podatak koliko mladih odobrava neke vidove nasilja.

Prema tom istraživanju, svaka treća mlada osoba, oba pola, smatra da je normalno napasti devojku ako nosi kratku suknju i usku majicu.

Da šamar nije nasilje smatra svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka.

“Mene to ne čudi, zato što su mladi danas izdanci patrijarhalnog sistema u kom smo živeli do skoro. I to je bilo uobičajeno i sasvim normalno. Ne treba njih kriviti”, navodi slikarka i konceptualna umetnica Biljana Cincarević.

Da je okruženje i vaspitanje krivo slaže se i Vesna Stanojević iz Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.

“Uvek je bila ta priča, nama dođe žena, mi je pitamo je l’ vas fizički zlostavljao, ona kaže ne, samo me šamarao. Znači šamar u Srbiji nije batina”, ističe Stanojevićeva.

“Treba da se pojavi ta volja društva, naročito institucija da se pre svega ljudima, mladima obznani ono što nije ispravno, što nije dobro. Da se nauče kroz prosvetni sistem, kroz medije, naročito kroz medije”, kaže Biljana Cincarević.

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je danas da su efekti primene Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja dobri i da je od početka primene tog zakona razmatrano 9.000 slučajeva porodičnog nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: