Makronovi predlozi za Evropu

Francuski predsednik Emanuel Makron izložio je na Sorboni u Parizu svoje predloge za "reset" Evropske unije.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

23:25

Makronovi predlozi za Evropu
Foto: GettyImages

Makron je predložio stvaranje zajedničkih evropskih snaga za intervenciju do 2020, zajedniki budžet za odbranu i "zajedničku doktrinu". U EU već postoje "borbene grupe" za bre intervencije ali zbog birokratije i neslaganja oko finansiranja nikada nisu upotrebljene.

Druga Makronova ideja, na polju bezbednosti, je stvaranje Evropske obaveštajne akademije da bi se "osigurala bliža saradnja obaveštajnih kapaciteta". Takođe, predloženo je stvaranje "zajedničkih snaga za civilnu zaštitu" koje bi pomagale u slučaju prirodnih katastrofa.

U vezi sa migracijom, francuski lider je predložio osnivanje Evropske agencije za azil i evropske granične policije da bi se izbeglice "dostojanstveno primale" a oni koji ne ispunjavaju uslove za azil bili "brzo vraćani". Takođe, Makron želi pokretanje evropskog progama za integraciju izbeglica.

Predložio je određivanje "fer cene" uglja kao i pokretanje industrijskog programa podrške ekološkim vozilima i potrebnoj infrastrukturi. Takođe, prema Makronu, treba formirati agenciju koja bi vodila računa o bezbednosti hrane u EU.

Makron želi stvaranje evropske agencije za inovacije, poput veštačke inteligencije, kao i oporezovanje IT kompanija i regulaciju društvenih mreža U ekonomiji, Makron se založio za stvaranje budžeta EU da bi se finansirali zajednički projekti, protiv čega je ustao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Pored toga, francuski lider želi i postepeno približavanje socijalnih i fiskalnih modela članica Unije.

Makron je predložio i definisanje korporativnog poreza do 2020. i uvođenje minimalne zarade, kao i poreza na finansijske transakcije, čemu se više evropskih država protivi.

Ideja francuskog predsednika je i da svaki mladi Evropljanin provede najmanje šest meseci u nekoj drugoj evropskoj zemlji a da svaki student do 2024. govori dva evropska jezika. Predloženo je i otvaranjEvropskih univerziteta. Makron je predložio i održavanje šestomesečnih "demokratskih konvencija" o zajedničkim pitanjima šrom EU kao i jačanje Evropskog parlamenta transnacionalnim listama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: