Abe: Pritisak, ne dijalog, podrška SAD

Japanski premijer Šinzo Abe apelovao je na međunarodnu zajednicu da bude jedinstvena i izvrši pritisak na Severnu Koreju da se odrekne nuklearnog programa.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

22:29

Abe: Pritisak, ne dijalog, podrška SAD
Foto: Tanjug/AP

Abe je ceo govor pred Generalnom skupštinom UN posvetio pretnji Severne Koreje, pošto su dve severnokorejske rakete proletele iznad Japana u prethodne tri nedelje.

On je rekao da je "težina te pretnje bez presedana" i pozvao države da u potpunosti primene sankcije UjN, koje su pooštrene prošle nedelje posle najnovije nuklearne probe Pjongjanga.

Japanski lider je naveo da su pregovori o pomoći u razoružanju bili neuspešni u poslednjih 20 godina i dodao da je potreban "pritisak, a ne dijalog".

Abe je izrazio podršku stavu SAD da su "sve opcije na stolu".

Američki predsednik Donald Tramp obećao je juče u UN da će "potpuno uništiti Severnu Koreju" ako SAD budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike od Pjongjanga.

Za razliku od Abea, nemačka kancelarka Angela Merkel koja nije u Njujorku, rekla je za nemačku televiziju da se "nipošto" ne slaže s Trampovom pretnjom Severnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: