Popović za Tass: Ova vlada nije prozapadna

Rusija je jedan od naših najbližih prijatelja i zemlja s kojom Srbija ima stratešku saradnju, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

09:58

Popović za Tass: Ova vlada nije prozapadna
Tanjug, arhiva

On je u intervjuu za rusku državnu agenciju Tass izjavio i da je to njegov stav, ali i činjenica koja je dokazana brojnim prijateljskim gestovima Rusije prema našem narodu i državi u prošlosti.

On je, na pitanje da li mu smeta njegova "rusofilska" prošlost u prozapadnom kabinetu Ane Brnabić, istakao da "vlada vodi politiku isključivo u interesu Srbije". "Zato se ne bih složio sa ocenama da je ona prozapadna, jer Vlada odlično razume i podržava razvijanje političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom jer je to upravo u interesu moje zemlje. Kao što sarađujemo i sa zapadnim državama kada je to u interesu Srbije", naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, politika koju zastupa koalicija SNS predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske narodne partije, dobila je najveću podršku naroda na izborima, a to je politika koja definiše dve veoma važne tačke u odnosima Srbije i Rusije. "A te dve tačke su da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da nikada neće postati član NATO pakta. To je politika koja ima podršku naroda Srbije i koju je Vlada Republike Srbije u obavezi da sprovodi", rekao je Popović i dodao da je Vlada zahvalna Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na princpijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu po pitanju KiM.

Govoreći o zaoštravanju situacije u nekoliko zemalja na Balkanu, za koju Zapad optužuje Rusiju, Popović je ocenio da je zaoštravanje situacije posledica nastojanja NATO pakta i pojedinih zapadnih sila da sve balkanske države udju u ovaj vojni savez i da time NATO uspostavi punu kontrolu na Balkanu. "Tako je i pored protivljenja većine građana Crna Gora ušla u NATO pakt. A sada zapad sličnu stvar pokušava u Makedoniji. Cilj svega ovoga je i da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku vojne neutralnosti. Veliki problem je i proglašenje nezavisnosti lažne države Kosovo, uz podršku NATO zemalja. Na Srbiju se vrši pritisak da to proglašenje prizna i da na Kosovu bude stvorena vojska koja bi bila deo NATO pakta", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, još jedan problem koji stvara tenzije je pritisak zapada da balkanske zemlje počnu da vode neprijateljsku politiku prema Rusiji i da joj uvedu sankcije. "Srbija će nastaviti da vodi samostalnu i nezavisnu politiku ne pristupajući NATO niti bilo kom drugom vojnom savezu. Mi ćemo odoleti pritiscima, sačuvaćemo Kosovo, našu vojnu neutralnost i prijateljstvo sa Rusijom", ocenio je Popović.

Popović je političke odnose Srbije i Rusije nazvao najboljim političkim odnosima u istoriji, navodeći da i ekonomski odnosi imaju veliki potencijal za rast, naročito u oblastima digitalne ekonomije, inovacija i tehnološkog razvoja. Za Srbiju su značajna iskustva Rusije u razvoju elektronske javne uprave, pametnih gradova, pametnog transporta, izgradnje inovacione infrastrukture. Želimo bližu saradnju srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija i univerziteta, kao što je Univerzitet Inopolis, gde možemo mnogo toga novog da vidimo iz oblasti IT-a, robotike, veštačke inteligencije", rekao je Popović.

Kako je rekao, sa ruskim ministrom za telekomunikacije i masovne medije Nikolajem Nikiforovim dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, koji bi podrazumeva razmenu iskustava, kadrova, saradnju univerziteta i naučno-istraživačih centara, kao i inovativnih, visokotehnoloških i IT kompanija iz Srbije i Rusije.

Upitan da prokomentariše stanje srpske dijaspore u regionu, Popović je rekao da su i osnovna ljudska prava i bezbednost srpskog naroda na Balkanu ugroženi. "U Crnoj Gori na delu je svojevrstan identitetski genocid, poništavanje srpskog nasledja te države i uskraćivanje najosnovnijih prava Srbima. U Hrvatskoj se nastavlja progon Srba započet još za vreme NDH koja je bila Hitlerov saveznik u Drugom svetskom ratu. U Makedoniji nova Vlada optužuje Srbe kao faktor nestabilnosti. Pritisci na suverenitet Republike Srpske ne prestaju", ocenio je Popović i dodao da kao rešenje tog problema Popović vidi donošenje Deklaracije o očuvanju srpske nacije, koju su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: