Pre sedanja za sto sa UN – opozicija kod Saudijaca

Tri sirijske opozicione frakcije počele su u Rijadu razgovore o mogućnostima za usaglašavanje stavova pred oktobarske pregovore o miru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

23:45

Pre sedanja za sto sa UN – opozicija kod Saudijaca
Thinkstock

UN se nadaju da će oni biti "istinski i sadržajni".

Visoki pregovarački savet (HCN), glavna opoziciona grupa koju podržava Saudijska Arabija, i još dve umerenije opozicione grupe učestvuju u razgovorima.

"Cilje da se postigne dogovor o političkom programu koji će služiti kao osnova za pregovore, pre svega dogovor o Bašaru el-Asadu", naveo je nedavno jedan od predstavnika opozicije Ahmad Ramadan.

Do sada je HCN pretpostavljao Asadov odlazak sa vlasti bilo kakvog političkog rešenja.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura je u četvrtak rekao da se nada početku "istinskih i sadržajnih" pregovora o miru u oktobru u Ženevi.

On je dodao da "opozicija ima priliku da sagleda realnost na terenu i potrebu za ujedinjenjem".

Otkako su pregovori u Ženevi počeli 2016, pobunjenici su pretrpeli ozbiljne poraze, pre svega u Alepu. Zbog toga se procenjuje da će vlada u Damasku biti manje sklona ustupcima, pogotovo u vezi ostanka Asada na vlasti, piše Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: