"Plovili Neretvom uz 'Za dom spremni'? Sasvim uobičajeno"

Beograd -- Odluka splitskih HOS-ovaca da plove Neretvom sa zastavom “Za dom spremni“ je savim uobičajeno ponašanje u Hrvatskoj, kaže Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" integralni deo grba Udruženja dobrovoljaca HOS-a koje je uredno registrovano još 1998. godine u Kancelariji za opštu upravu grada Zagreba, a 2003. godine upisano u Registar udruženja pri Ministarstvu uprave Hrvatske.

"U Hrvatskoj nema političke volje niti društvene saglasnosti da hrvatska država zakonski jasno definiše da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba u NDH, krivično delo s ciljem izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, kao i da predvidi visoke zatvorske i novčane kazne za pojedince i grupe koji ga uzvikuju, ispisuju na objektima, nose na zastavama ili koriste na razne druge načine. Glavni razlog jeste da su prvi hrvatski predsednik Tudjman i HDZ rehabilitovali ustaštvo nakon dolaska na vlast 1990. godine", dodao je Linta.

Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji plovili su Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija, prenosi Index.hr.

Prati B92 na Viberu

Region

Dodik: NATO nije naš interes

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik kaže da očekuje od svih predstavnika tog entiteta u zajedničkim institucijama da obustave aktivnosti u pogledu približavanja NATO.

Region sreda 18.10. 20:43 Komentara: 2
strana 1 od 3398 idi na stranu