Sreda, 02.08.2017.

18:33

U Makedoniji obeležen nacionalni praznik Ilinden

U Makedoniji je danas obeleženo 114 godina od Ilindenskog ustanka i 73 godine od prvog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja.

Izvor: Beta

U Makedoniji obeležen nacionalni praznik Ilinden
Ilustracija: Thinkstock

U govorima državnih funkcionera na skupovima u Skoplju, na Mečkinom kamenu Kruševa i u Memorijalnom centru ASNOM u mestu Pelince, prevladali su tonovi potrebe za saradnjom u Makedoniji i regionu i za kompromisom na putu ka NATO i EU, kao i obećanja boljeg života.

Obeležavanje Ilindena počeli su premijeri Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov polaganjem cveća na grob Goce Delčeva u Crkvi Sveti spas u Skoplju.

Nakon toga je govor održao samo Zaev, koji je poručio da su "istorija i prošlost čvrsti temelji na kojima je počela izgradnja evroatlantske budućnosti Makedonije".

"Potrebni su nam stabilnost i razvoj, put Makedonije je konačno otvoren. Odgovornost danas znači hrabrost i odlučnost da se gleda napred", rekao je on.

Zaev, koji je juče sa Borisovom potpisao Dogovor o dobrosusedstvu dve zemlje, istakao je da je Vlada Makedonije postavila dobru osnovu za saradnju i sa drugim zemljama u regionu.

"Imamo pravo da očekujemo da ćemo dobiti i druge ispružene ruke. Stabilnost, sigurnost, miran život, ekonomski razvoj, kulturna saradnja, potrebni su ne samo građanima Makedonije, već i celom Balkanu, čija je budućnost isto tako u NATO i EU", istakao je je premijer Makedonije.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je na skupu u centru Skoplja ocenio da je Makedoniji, da bi izgradila prosperitet u globalizovanom svetu, potrebno da bude deo NATO i EU, ali da je na evroatlantskom putu ucenjena, a da je cena previsoka.

"Zbog našeg makedonskog indentiteta nama se osporava pravo na prosperitet i u takvim uslovima dva pitanja uznemiravaju javnost – spor oko imena sa Grčkom i dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom", rekao je on nakon što je položio venac na spomenik prvom predsedniku Predsedništva ASNOM-a Metodiju Andonovu Čentu.

Na skupu u mestu Mečkin kamen, predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi je istakao da je najvažnije to što politička kriza nije narušila duh suživota i istakao da svi građani treba zajedno da sačuvaju Makedoniju za sebe i buduća pokolenja.

"Upravo su vođe Ilindenskog ustanka, Nikola Karev, Goce Delčev, Dame Gruev, imali visoko razvijenu svest za suživot među građanima bez obzira na njihovu veru, etničku pripadnost, pol i društveni status", rekao je Džaferi, prvi Albanac koji je govorio na obeležavanju Ilindena na Mečkinom kamenu.

Kako je istakao, većina u Vladi radi na rešavanju otvorenih pitanja kako bi se zemlja što pre posvetila reformama, koje su potrebne da bi se vratili na brzu prugu za člansto u NATO i početak pregovora sa EU.

Makedonski nacionalni praznik Ilinden ove godine se održava pod motom "Naša Makedonija - bez razlike na veru, etničku pripadnost, pol i ubeđenja".

Najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE je juče pozvala svoje članove da ne pristvuju skupovima proslave Ilindena koje organizuje vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: