B92 u "leglu džihadista": Štikle, mobilni... Nikako / FOTO

U srcu Evropske unije nalazi se jedno naselje koje je otvorilo poptuno novu sliku Brisela – Molenbek je kolevka džihadističkog pokreta u Evropi.

Izvor: B92

Subota, 01.07.2017.

17:28

B92 u

Prva asocijacija na Brisel verovatno su vam zastave koje se vijore na institucijama Evropske unije. Samo jedna stranica metroom dalje, potpuno drugačija slika.

Kvart Molenbek.

Za B92.net iz ozloglasenog Molenbeka u kome su uhapseni mnogi teroristi, piše reporter TV B92 Filip Čukanović.

Kako mu se približavam očekujem da ću stići na Bliski istok. Prvi utisak i jeste takav, ali daleko od toga da je našu ekipu neko napao ili na bilo koji način maltretirao.
Dobacivanja iz automobila ne računam. Ovde živi prva, druga i treća generacija imigranata najčešće sa severa Afrike, a podaci da je Molenbek mesto odakle mnogi evropski radikalizovani borci kreću u Siriju da bi se borili na strani Islamske države doneli su tom delu Brisela naziv legla džihadista.

Molenbek je jedna od najisiromašnijih opština u Belgiji. Nezaposlenost je oko 30 odsto, a čak četvrtina od oko 95.000 stanovnika nema belgijsko državljanštvo.
Upoznajem Osmana, mladog Pakistanca koji kaže da situacija nije baš takva.

"Ne znam zašto me uopšte pitaš o terorizmu... Evo sada čekam da podignem novac sa bankomata, tu mi je plata koju dobijam kao zaposlen u restoranu. Imam i papire, ali ne možete generalizovati", dodaje Osman.

Ma koliko verovao Osmanu, činjenica je i da je nekoliko stanovnika upravo Molenbeka uhapšeno zbog sumnji da su planirali terorističke napade u Parizu i Briselu.

To je samo medijska slika, kaže mi Hadža, belgijanka muslimanskog porekla.

Ona za sve krivi medije.

"Mediji to objavljuju jer ovde živi mnogo muslimana, ali mi nismo teroristi, to nema veze sa religijom."

"Ali, znaš da su mnogi teroristi uhapšeni ovde?"

"To kažu mediji i ne mora da znači da je tako."
Ovde je, iako neslužbeno, prvi jezik arapski. Na većini restorana videćete ispise baš na tom i njemu sličnim jezicima. Samo jedan od razloga da, iako u srcu Evrope, imate utisak da ste na Bliskom istoku.

Kolege su me savetovale da mobilni telefon ni slučajno ne vadim iz džepa, "oteće ti ga sigurno", govorili su mi. Oprezan jesam bio, ali razloga za paniku nema.

Dopisnica B92 iz Brisela Marina Maksimović kaže da ne morate čak ni doći u Molenbek da biste se u gradu, u kome se godinama unazad događaju teroristički napadi, osećali nebezbedno.

"Moje iskustvo je da noću moram da obuvam patike umesto štikli da ne bih imala probleme. Grupe beskućnika mogu da vam dobacuju, ali ovde je mnogo teže, prilaze, hvataju vas za ruku, kosu, a milicije nema nigde. Na samo pet minuta od Evropske komisije imala saa problem da milicije nema nigde da reaguju", navodi Maksimovićeva.
Zvaničnik antiterorističkog odeljenja belgijske policije svojevremeno je izjavio da se uhapšeni maldici iz Molenbeka uklapaju u "tipičan profil mladog, evropskog teroriste".

Dodaje da su svi oni "veoma brzo radikalizovani, a da kada se vrate iz Sirije nemaju strah od smrti". Ipak, površnim pogledom na ulice ove četvrti tako nešto ne može se zaključiti. Ono što je itekako vidljivo jeste srpska pravoslavna crkva koja se nalazi baš u ovom, muslimanskom kvartu.

Za razgovor nisu bili raspoloženi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: