SAD: Rodman nije pomogao u oslobađanju studenta

Stejt Department kaže da Denis Rodman koji je u poseti Severnoj Koreji nije imal nikakve veze s puštanjem iz zatvora jednog američkog studenta.

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

23:27

SAD: Rodman nije pomogao u oslobađanju studenta
Foto: GettyImages

Oto Varmbir koji je izdržavao kaznu od 15 godina zatvora, uz prinudni rad, zbog antidržavne aktivnosti, oslobođen je i odveden iz Severne Koreje u utorak, kada je Rodman stigao u tu izolovanu zemlju.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je odbila da iznese detalje o oslobađanju Varmbira i o njegovom zdravstvenom stanju. Njegovi roditelji kažu da je u komi.

Ali, rekla je Nauert, "Denis Rodman nije imao nikakve veze sa puštanjem Varmbira".

Dodala je da iako su SAD "zahvalne" za oslobađanje Varmbira, osuđenog marta ove godine jer je pokušao da u Severnoj Koreji ukrade jedan propagandni plakat, "prerano" je da bi se govorilo o dijalogu SAD i Severne Koreje.

Bela kuća kaže da se jedan izaslanik SAD prošlog meseca u Norveškoj sastao s predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, u sklopu napora da se izdejstvuje oslobađanje studenta.

Takve direktne konsultacije između tih dveju vlada su retke.

Jedan zvaničnik Bele kuće je rekao da je na sastanku maja u Oslu bio Džozef Jun, izaslanik SAD za Severnu Koreju. Na tom sastanku se Severna Koreja složila da švedske diplomate posete sva četiri Amerikanca zatvorena u Severnoj Koreji.

Jun se zatim prošle nedelje u Njujorku sastao se sa severnokorejskim ambasadorom u UN. Jun je na kraju u ponedeljak poslat u Severnu Koreju gde je posetio Varmbira s dva lekara i zatražio njegovo oslobađanje.

Severnokrojeske vlasti su Varmbira pustile u utorak, i on je posebnim avionom za medicinsku evakuaciju otputovao iz Pjongjanga za SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: