Filipini: Nađeno još osam tela - otpor je manji, ali...

Filipinske snage našle su još najmanje osam ubijenih civila u Maraviju gde se danima bore protiv grupe muslimanskih pobunjenika, povezane s Islamskom državom.

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

23:37

Filipini: Nađeno još osam tela - otpor je manji, ali...

Od početka sukoba pre šest dana, poginulo je gotovo 100 ljudi, a kriza u Maraviju, sa oko 200.000 stanovnika, većinom muslimana, sve je teža usled neočekivane snage ekstremista, koji su odbili napade helikoptera, oklopnih vozila i brojnih vojnika.

Portparol filipinske vojske Restituto Padilja rekao je da su tela četiri muškarca, tri žene i i jednog deteta nađena kod univerziteta u Maraviju i dodao da su vojne operacije u toku, a da otpor pobunjenika slabi.

"Verujemo da imaju malo municije i hrane. U poređenju s prvim danima (sukoba), znatno je manji otpor (pobunjeničkih) boraca u Maraviju", rekao je Padilja.

Padilja je naveo da su, uz civile, poginuli i 61 pobunjenik, 11 vojnika i četiri policajca.

Jedan filipinski policajac izjavio je da su rano jutros nađena tela još osam civila, streljanih u obližnjem selu, i da je na jednoj od žrtava bio papir na kojem piše da su oni "izdali svoju veru".

Hiljade civila pobegle su iz Maravija, a oni koji to ne mogu, šalju poruke moleći za spas i javljajući da su im domovi uništeni, rekao je zvaničnik siromašne filipinske provincije Lanao del sur, u kojoj je taj grad.

Sukobi su izbili u utorak uveče, kada je vojska upala u skrovište terorista u Maraviju, u potrazi za Isnilonom Hapilonom, koji je na listi najtraženijih terorista u SAD. Ekstremisti su potom zauzeli gradsku većnicu, bolnicu i zatvor, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i oteli jednog sveštenika i više vernika.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte uveo je u sredu vanredno stanje na jugu, gde je decenijama uporište muslimanskih separatista. Sukobi u Maraviju su pojačali strahovanja od širenja ekstremizma jer se pobunjenici ujedinjuju i povezuju s Islamskom državom.

Duterte je zbog sukoba prekinuo posetu Rusiji i najavio da bi mogao da vanredno stanje uvede u celoj zemlji.Vašington je ponudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Hapilona, islamskog propovednika i nekadašnjeg komandanta terorističke grupe Abu Sajaf, koji se zakleo na vernost Islamskoj državi 2014. godine. On sada predvodi savez najmanje 10 manjih grupa ekstremista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: