"U poslednje tri nedelje tri napada na transrodne osobe"

Udruženja građana "Egal" upozorilo je da su u poslednje tri nedelje prijavljena tri napada na transrodne osobe u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2017.

10:39

Foto: Thinkstock

U tom incidentnim situacijama učinjeni su propusti u službi od strane radnika policije, pojedini taksisti nisu hteli da prevoze žrtve, a vlasnici ugostiteljskih objekata čiji gosti su vršili napade nisu činili ništa da zaštite žrtve, navedeno je u saopštenju.

Najnoviji napad desio se u utorak, 16. maja, kada su transrodnu osobu u Požeškoj ulici na Banovom brdu verbalno vređali i fizički maltretirali gosti kafića.

Udruženje "Egal" zahteva da policija hitno sprovede istragu i omogući da napadači budu kažnjeni, tim pre što kafić ima kamere kojima je zabeležen incident, a očekuje i da policija utvrdi činjenice o neprofesionalnom ponašanju svojih pripadnika, koji su dozvolili da žrtva bude dodatno vređana u njihovom prisustvu.

U saopstenju se navodi da je policija identifikovala trojicu od petorice počinilaca napada na transrodnu osobu, kojoj su nanete teške telesne povrede 29. aprila u jutarnjim satima u centru Beograda.

Od njih trojice dvojica su maloletnici, a policija je podnela krivične prijave protiv dvojice. Pokrenut je i postupak interne kontrole MUP Srbije protiv policajca koji se neprofesionalno odnosio prema žrtvi u trenutku kada je prijavljivala slučaj, napominje Udruženje.

Egal je podneo krivičnu prijavu protiv NN taksiste zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nepružanje pomoći, jer je odbio da odveze povređenu osobu sa mesta napada.

Još jedan napada zabeležen je 8. maja u jutarnjim časovima u piceriji na Trgu republike u Beogradu kada su napadnute transrodna osoba i njene dve prijateljice.

Osoblje picerije nije učinilo ništa kako bi sprečilo ili zaustavilo napad na svoje gošće, a iz policije smo obavešteni da je napadač identifikovan i da se radi na njegovom hapšenju, navelo je Udruženje "Egal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: