Analiza: Apsolutni vladar u Evropi je Angela Merkel

Angela Merkel se učvrstila na tronu neospornog političkog lidera EU, pošto je, posle izbora u nekoliko evropskih zemalja, izbegnut berlinski najcrnji scenario.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

08:49

Analiza: Apsolutni vladar u Evropi je Angela Merkel
Foto: Tanjug, arhiva

Poslednji izbori u EU, zaključno sa francuskim predsedničkim izborima, bili su najneizvesniji u poslednjih nekoliko decenija. Snage koje su dovele u pitanje osnovne postulate na kojima počiva EU u foto-finišu su izgubili izbore u Holandiji, Austriji i Francuskoj, ocenjuje Sputnjik.

I dok evroskeptici predstavljaju širok dijapazon levih i desnih stranaka bez značajne figure koja bi ih predstavljala na širem, naddržavnom nivou (Marin le Pen je samo paradigma, ali ne i figura koja ih okuplja na internacionalnom nivou), evroentuzijasti imaju Angelu Merkel.

Nemačka kancelarka je za nešto više od decenije, koliko se nalazi na tom mestu, postala spiritus movens i najuticajnija ličnost evropske politike, a Nemačka je postala dominantna sila EU.

Tron apsolutnog gospodara situacije u EU, a i šire, ako se uzme u obzir uticaj koji ima na kandidate za članstvo u EU, mogao je da bude uzdrman da su u nekoj od evropskih zemalja, pogotovo u Francuskoj, pobedile snage koje ne dovode u pitanje samo načela na kojima EU počiva, već i samo njeno postojanje.

Međutim, ishodi izbora u Francuskoj, Holandiji i Austriji idu naruku već postojećoj činjenici da Nemačka vodi glavnu reč u EU, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

Analitičar Instituta za evropske studije Milan Igrutinović naglašava da je Angela Merkel, kako kaže, čvrsto na svom mestu, ne toliko zbog stanja u EU koliko zbog odnosa moći u samoj Nemačkoj. Njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i dalje se dobro kotira, kaže Igrutinović.

Tako će njena pozicija u Nemačkoj najverovatnije ostati nepromenjena, a s obzirom da Le Penova u Francuskoj, Vilders u Holandiji i Hofer u Austriji nisu pobedili na izborima, što bi, prema Igrutinovićevim rečima remetilo postojeće odnose u Evropi, poredak u kome je Nemačka dominantna evropska sila ostaje i dalje.

Da nemački opšti izbori, koji su zakazani za 24. septembar, najverovatnije neće ugroziti dominantan položaj Angele Merkel u Evropi, potvrđuje i dopisnik „Politike“ iz Berlina Nenad Radičević.

Njen glavni protivkandidat, socijaldemokrata i bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, uspeo je da podigne rejting svoje stranke, situacija se lagano preokreće u korist Angele Merkel. Ukoliko demohrišćani pobede na izborima u najmnogoljudnijoj pokrajini, Severnoj Rajni-Vestfaliji, velika je verovatnoća da će Angela Merkel ostati na vlasti, bilo u velikoj koaliciji (demohrišćani–socijaldemokrate), bilo u koaliciji sa nekom drugom strankom, kaže on.
Foto: Tanjug, arhiva
Položaj Angele Merkel posle izbora u evropskim zemljama sasvim sigurno je utvrđen, nastavlja Radičević, jer izbegnut je, kako kaže, nemački najcrnji scenario. Najveća opasnost za Nemačku, što se tiče izbora u Francuskoj, bio je da u drugi krug predsedničkih izbora uđu kandidati krajnje levice i krajnje desnice, Žan-Lik Melanšon i Marin le Pen.

Već kada je u drugi krug ušla samo Marin le Pen, u Berlinu su odahnuli, budući da se očekivala pobeda Makrona, kaže on.

Francuskom će vladati žena, rekla je pred izbore Marin le Pen: „Ili ja ili gospođa Merkel“. To je delimično tačno, kaže Radičević, jer do sada nisu sve Makronove izjave bile po volji nemačke kancelarke.

U okruženju Angele Merkel, naročito u krugovima okupljenim oko nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, negativno gledaju na Makronove najave o brzoj reformi evrozone i brzom osnivanju evropskog monetarnog fonda koji bi spasavao posrnule evropske ekonomije

Olandove reforme dovele su do velikog otpora Olandu u Francuskoj, kaže Radičević.

Veliko je pitanje, zaključuje Radičević, da li će Makron uspeti da realizuje neki od planova koji su po volji nemačke kancelarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: