Jankovićeva: Neprimereni tekstovi na Srbin.info

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je u više tekstova na portalu Srbin.info diskriminisana LGBT populacija.

Izvor: B92

Petak, 03.03.2017.

18:33

Jankovićeva: Neprimereni tekstovi na Srbin.info
Foto: Tanjug

Poverenica je obavestila javnost da portal Srbin.info nije postupio po njenoj preporuci da zbog iznošenja diskriminatornih stavova objavi izvinjenje pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije na svom portalu.

Takođe, tom portalu je preporučeno da ubuduće ne objavljuje tekstove kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LBT populacije i podržavaju stereotipi prema osobama istopolne seksualne orijentacije, te da svojim prilozima doprinose smanjenju homofobije, nasilja i diskriminacije i povećanju tolerancije prema ovoj populaciji, kao i svim drugim manjinskim grupama.

"S obzirom na to da nije postupljeno po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost", piše u saopštenju.

Poverenica je mišljenje o tim tekstovima dala u postupku povodom pritužbe Regionalnog info-centra.

U više tih tekstova, smatra poverenica, izražene su ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne.

Tekstovi objavljeni su pod naslovima "Svaka čast - razbijena gej parada u Moldaviji", "Sodoma i Gomora u Beogradu", "Parada srama završena", "Strašno: Na gej paradi u Beogradu promovisali pedofiliju", "Homoseksualci stvaraju gej populaciju", "Homoseksualnost, bolest ili opredeljenje" i "Satanizacija Srbije i njen politički establišment".

Utvrđeno je, navodi u saopštenju poverenica, da je način izveštavanja portala Srbin.info, gde su osobe homoseksualne orijentacije dovođene u kontekst bolesti, nastranosti i pedofilije, neprihvatljiv i suprotan antidiskriminacionim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: