Zaev predao Ivanovu potpise: Istorijski dan za MKD VIDEO

Lider SDSM Zoran Zaev predao je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu potpise poslanika kojima dokazuje da ima parlamentarnu većinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

22:12

Zaev predao Ivanovu potpise: Istorijski dan za MKD VIDEO
Foto: Screenshot

To je bio uslov koji je Ivanov postavio, a prema informacijama iz SDSM koje je prenela Televizija Telma, šef države će Zaevu sutra ili najkasnije prekosutra uručiti mandat za formiranje nove vlade.

Lider opozicije je oformio parlamentarnu većinu od 67 poslanika sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su mu dale na raspolaganje 18 potpisa.

Pre ulaska u predsedničku rezidenciju Zaev je istakao da očekuje da mu Ivanov uruči mandat za formiranje vlade u najkraćem mogućem roku da bi mogao da otpočne pregovore o formiranju vlade.

Prema njegovim rečima, u Makedoniji sledi miran i brz transfer vlasti.

"Ovo je veliki istorijski dan za Makedoniju. U rukama držim 67 potpisa poslanika (u parlamentu sa 120 mesta). Istovremeno ovi potpisi omogućavaju da se završi kriza i da zemlja konačno počne da se kreće napred", rekao je predsednik SDSM Zoran Zaev. Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han pozvao je predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da dodeli lideru SDSM-a Zoranu Zaevu mandate za formiranje nove vlade, a slična poruka je stigla i od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Davanju mandata Zaevu jedino se suprostavio VMRO DPMNE, čiji je lider Nikola Gruevski poslednjih 10 godina vladao Makedonijom u koaliciji sa DUI i protv koga Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istrage za kriminal i korupciju.

Gruevski, koji nakon završetka izbora nije uspeo da produži koaliciju iako je njegova stranka dobila najviše glasova, optužio je Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: