Za prikupljanje dokaza u slučaju BiH protiv SRB 77.000 €

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegović potpisao je ugovor sa advokatom Sakibom Softićem kako bi "procenio opravdanost podnošenja zahteva za reviziju presude".

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2017.

22:39

Za prikupljanje dokaza u slučaju BiH protiv SRB 77.000 €
Foto: Tanjug, arhiva

Ugovor o delu potpisan je u maju prošle godine, a za taj posao predviđen je honorar od oko 77.000 evra, objavio je sarajevski portal "Zurnal.info".

Kako se navodi, Izetbegović je u maju 2016. godine sam, bez konsultacija sa bilo kim potpisao Ugovor o delu sa Softićem, kojim naručuje poslove "analize presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore".

U tekstu ugovora se navodi da se Izetbegović, kao naručilac, i Sakib Softić, kao izvršilac, usaglašavaju da će troškovi "analize" i prikupljanja dokaza iznositi oko 77.000 evra, a da će sve troškove snositi Fondacija "Pravda za BiH" koju predvodi NVO aktivistkinja Fadila Memišević.

"Mi smo uplatili oko 15.000 evra kao akontaciju. Preostali deo novca će biti uplaćen po okončanju posla", potvrdila je za Žurnal Fadila Memišević.

Međutim, navodi portal, posao nikad nije okončan, a devet meseci nakon potpisivanja ugovora, čelnica Fondacije nije dobila nikakav izveštaj od Softića.

"Mi imamo samo plan rada. Ne znamo da li postoje novi dokazi ili ne. Nas niko nije obavestio o novim dokazima", kazala je Memišević.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude ističe za 16 dana, pa nije jasno kako glavni akteri i glavni zagovornici revizije presude ne znaju s kojim argumentima i činjenicama raspolažu.

"Mi smo pre pet godina pravili jedan okrugli sto na kojem je trebalo da razgovaramo o novim dokazima i eventualnoj reviziji presude. Bili su tu brojni eksperti iz BiH i sveta. Izetbegovića smo pozvali, ali on nije došao", kazala je Memišević.

Pet godina kasnije, Izetbegović otvara priču o reviziji, a eksperte će saslušati nedelju dana pre isteka roka, i na osnovu potpuno nepripremljene analize, doneće odluku koja će, kako sam tvrdi, "izazvati najveću političku krizu poslije Dejtona", navodi sarajevski portal.

"Pozvaću eksperte, ljude iz sveta politike, akademske zajednice, verske lidere, negde oko 50 do 80 ljudi, i doneće se odluka o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije“, kazao je početkom meseca Izetbegović.

Da će taj sastanak biti samo formalnost, koji će Bakiru Izetbegoviću poslužiti za podelu odgovornosti u slučaju verovatnog pravosudnog neuspeha, dokazuju dokumenti koje poseduje portal "Žurnal".

Iako ga njegovi pravni saradnici, predvođeni Dževadom Mahmutovićem i Aljošom Čamparom, savetuju da revizija presude ima osnova, činjenice i argumenti ne idu u prilog bošnjačkom članu Predsedništva.

U poslednjih 10 godina, Haški tribunal izrekao je tri presude iz kojih je sasvim jasno da BiH nema nikakvu šansu da dobije išta više od onoga što je pre 10 godina dobila na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, dodaje portal.

Krajem februara 2013. godine Haški tribunal pravosnažno je oslobodio načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića svake odgovornosti za zločine počinjene na teritoriji BiH i Hrvatske, što je argument koji ide u korist Srbiji, podseća portal i dodaje da je u maju 2013. godine Haški tribunal oslobodio po svim tačkama optužnice Miloševićevog načelnika Službe državne bezbednosti Jovicu Stanišića i njegovog prvog saradnika Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u BiH.

U martu 2016. godine Haški tribunal osudio je Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog odgovornosti za genocid počinjen u Srebrenici, a ostale zločine, počinjene u drugim gradovima BiH, Haški tribunal nije ocenio kao genocid, što takođe ne ide u prilog BiH, navodi "Žurnal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: