Utorak, 07.02.2017.

18:15

Putin potpisao kontroverzni zakon, polemika i dalje traje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon koji predviđa ublažavanje kazni za porodično nasilje.

Izvor: Tanjug

Putin potpisao kontroverzni zakon, polemika i dalje traje
Foto: GettyImages

Organizacije za zaštitu prava žena sada strahuju da će to ohrabriti zlostavljanje, prenosi Rojters.

Po izmenama zakona, zlostavljanje od rođaka sada se tretira kao građanski prekršaj, a ne kao krivični, kada žrtva pretrpi ozbiljne povrede.

Oni koji podržavaju novi zakon, uključujući članove Putinove stranke Ujedinjena Rusija, kažu da tim novinama žele da zaštite prava roditelja da disciplinuju decu i da ograniče državu da se meša u porodični život.

Kako su objasnili, svako ko nanese teške fizičke povrede i dalje će biti krvično odgovoran.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Kremlja, Putin je potpisao zakon nakon što je izglasan u oba predstavnička doma ruskog parlamenta.

Međutim, kritičari ocenjuju da je taj zakon korak unazad, koji će osloboditi "kućne tirane" i obeshrabriti žrtve da prijave nasilje.

Prema izveštaju UN iz 2010. godine, oko 14.000 žena svake godine u Rusiji ubiju suprug ili rođak.

Podsetimo, nedavno je Ruska duma usvojila je zakon po kojem se za nasilje u porodici ne predviđa krivična odgovornost ako je naneseno prvi put. Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: