Uhapšen Albanac koji je planirao teroristički napad u Beču

Austrijska policija, na osnovu upozorenja obaveštajne službe, uhapsila je radikalno islamističkog Albanca koji je planirao da izvede teroristički napad u Beču.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

20:51

Default images
Foto: Freeimages.com

Nakon hapšenja stanovništvo je pozvano da bude obazrivo.

Albanac je doputovao, kako prenosi bečki dnevnik „Kronen cajtung“ na svom portalu, u Austriju i praćen je u stopu.

Kasno posle podne, u 10. bečkom okrugu, specijalne jedinice policije Kobre uhapsile su osumnjičenog.

Prema pisanju bečkog lista policija je dobila sve više saznanja da je jedna grupa radikalnih islamista albanskog porekla planirala teroristički napad u Beču između 15. i 30. januara.

Uhapšeni je navodno, već u Nemačkoj, napravio eksplozivnu napravu kojom je želeo da izazove krvoproliće u Beču.

Portparol policije Tomas Kajblinger saopštio je da je osumnjičeni uhapšen nešto posle 18 časova.

Tokom proteklih dana imali svo sve više informacija o planiranom napadu u glavnom gradu“, objasnio je on.

Strane službe su informisale austrijske kolege o mogućem terorističkom napadu, usle čega je osumnjičeni nadziran i potom u jednom bečkom stanu uhapšen.

Policija, Kobre i Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma su tesno sarađivale“, naglasio je Kajblinger.

Istovremeno je policija izdala upozorenje stanovništvu da, pre svega, na mestima na kojima postoji velika frenkvencija ljudi, budu obazrivi i da, kada vide napušteni predmet, odmah obaveste policiju.

Sobotka: Sprečen mogući teroristički napad

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka potvrdio je da je policija sprečila moguci teroristički napad i da je osumnjičen Austrijanac albanskog porekla.

On je, na hitno sazvanoj konferenciji za štampu, nakon što je objavljena vest u medijima da je uhapšen jedan islamistički radikalizovani Albanac koji je planirao bombaški napad u Beču, rekao da je uhapšeno lice osumnjičeno za terorizam, i da se radi o Austrijancu migrantskog porekla.

Sobotka je ukazao da je u 10. bečkom okrugu uhapšen 18-ogodišnjak i da je u toku istraga, zbog ćega se ne mogu iznositi detaljniji podaci.

On je preneo da je 18-ogodišnjak prijavljen u Beču, i da su ukazi na njega i moguže planove za bombaški napad došli iz inostranstva.

Sobotka nije želeo da kaže iz koje zemlje su austrijske vlasti dobile upozoravajuće informacije.

Trenutno, kako je dodao, vlasti analiziraju veze uhapšenog sa inostranstvom.

Prema njegovim recima austrijske vlasti su par dana pratile osumnjičenog, dodajući da, kada govori o par dana, to znaci izmedu jednog i četiri.

Takode je preneo da se osumnjičeni nije opirao hapšenju, kao i da postoje indicije da je islamistički radikalizovan, što se trenutno proverava.

Saradnja sa stranim službama, prema rečima generalnog direktora za javnu bezbednost Konrada Koglera, vodila je ka uspehu.

On je kazao da će domaće bezbednosne snage ostati u stepenu povećane pripravnosti dok traje istraha.

Potpredsednik bečke policije Karl Marer apelovao je na građane da budu obazrivi.

Sobotka je, u dnevniku austrijske državne televizije ORF, pojasnio da je više stranih službi, sa kojima je Austrija umrežena, prenelo informacije o opasnosti.

Prema njegovim rečima, postoje indicije da je osumnjičeni imao kontakte sa radikalno islamističkom scenom.

Sobotka je podvukao da je plan za napad imao salafističku pozadinu.

Takođe je naglasio da se ne radi o povratniku sa ratišta, već o austrijskom državljaninu albanskog porekla.

Najavio je da sada predstoji saslušanje i da je želja da se rasvetli pozadina, to jest da li iza njega stoji šira mreža.

Upitan koje su bile planirane mete osumnjičenog Sobotka je naglasio da je bilo reči o podzemnoj želenici, ali i napadi po modelu viđenom u Berlinu ili najnoviji slučaj u Melburnu.

Sva sredstva mogu sada postati oružje“, podvukao je on.

Pozvao je građane da budu obzrivi, ali da ne menjaju način života, jer je to glavni cilj terorista, da policiji prijavljuju sumnjive situacije, kao što je napušten prtljag ili slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: