Nedelja, 08.01.2017.

22:55

Preminuo Akbar Hašemi Rafsandžani

Preminuo je bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani u 83. godini, javili su iranski državni mediji.

Izvor: Beta

Preminuo Akbar Hašemi Rafsandžani
Getty Images

Rafsandžani, koji je bio dominantna figura u politici zemlje od kraja 1980-ih, prevezen je u bolnicu zbog srčanih smetnji.

Njegovo prisustvo ili direktno ili u pozadini osećalo se u raznim oblicima.

Bio je predsednik Irana od 1989. do 1997. ali je izgubio na izborima od Mahmuda Ahmadinedžada kada se ponovo kandidovao 2005. godine. Podržavao je aktuelnog predsednika Hasana Rohanija.

Bio je blizak saradnik imama Homeinija, osnivača Islamske Republike Irana 1979. godine.

Zalagao se za približavanje Zapadu, uključujući i približavanje "velikoj Sotoni", Americi.

Ovaj pragmatični konzervativac, rođen 1934. poznat je po svojoj mirnoći. Dok je bio predsednik otvorio vrata zemlje, počeo program rekonstrukcije posle osam godina razornog rata s Irakom (1980-1988) i oprezno približavanje Zapadu.

On takođe nadgledao ključne događaje oko iranskog nuklearnog programa pregovarajući sporazume sa Rusijom da se izgradi reaktor za proizvodnju energiju u Bušeru, koji je na kraju počeo da radi tek 2011, posle dugog odlaganja. Iza scene vodio je tajnu nabavku tehnologije i opreme iz Pakistana i drugih zemalja.

Poslednje godine njegovog drugog predsedničkog mandata obeležene su kritikama vrhovnog vođe Ali Kamneja protiv njegove politike koja je ocenjena suviše liberalnom, i inflacije od gotovo 40 odsto.

Rafsandžani je podržavao izbor za predsednika reformatora Mohameda Katamija 1997. godine, ali kad je sam bio kandidat na parlamentarnim izborima 2000, reformatori su vodili kampanju protiv njega i sprečili da bude izabran i da dođe na čelo parlamenta i igra aktivniju ulogu.

Kada se ponovo kandidovao na predsedničkim izborima 2005. godine da zameni Mohameda Katamija, pobedio ga je ekstremno konzervativni Mahmud Ahmadinedžad.

Posle ponovnog izbora Ahmadinedžada u junu 2009, Rafsandžani je javno izrazio sumnje dela javnog mnjenja o regularnosti izbora, a zatim je kritikovao Ahmadinedžadovu represiju.

Kada je prestao da bude predsednik bio je na čelu tela koje savetuje vrhovnog iranskog vođu Ajatole Kamneija i rešava sporove između parlamenta i Saveta čuvara ustava.

Poslednjih godina njegov uticaj u institucijama države znatno je opao. Savet čuvara ustava je 2013. odbacio njegovu kandidaturu za predsedničke izbore zbog starosti.

Međutim uz njegovu podršku i podršku bivšeg predsednika reformatora Mohameda Katamija na izborima u junu 2013. pobedio je aktuelni, umereni predsednik Hasan Rohani.

U februaru 2016. Rafsandžani izvojevao je simboličnu pobedu protiv konzervativaca koji su pokušavali da ga izoluju s političke scene kada je izabran na čelo Skupštine stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: