Ugljanin: Nakon više od 100 godina...

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin ocenio je da je nakon više od 100 godina zaokružen kompletan proces obrazovanja na bosanskom jeziku i pismu u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

15:01

Ugljanin: Nakon više od 100 godina...

Ugljanin je na svečanoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao da obrazovanje na bosanskom jeziku predstavlja ključnu stvar u identitetskom pitanju očuvanja, zaštite i unapređenja Bošnjaka.

"Mi ćemo i tokom naredne godine nastaviti da motovišemo naše državne organe da potpišu sporazum u skladu sa međunarodnim normama sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, kao države na čijoj teritoriji je zvanični bosanski jezik i pismo, kao i države u kojoj živi većina bošnjačkog naroda. To će olakšati ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Srbiji", rekao je Ugljanin.

On je pozvao sve organizacije i značajne pojedince da se uključe u svoje bošnjačke institucije, da pomognu u postizanju što boljeg položaja Bošnjaka u kontekstu evropskih integracija.

"Svako ima pravo na svoje gnezdo, ali je najbolje da svi budemo jedno jato. Sada je šansa da u kontekstu evropskih integracija učinimo nešto za sebe, jer to što uradimo u naredne tri-četiri godine ostaje za budućnost. To što sada izostavimo, odraziće se na kvalitet života onih koji još nisu rođeni ili su u obdaništu i osnovnoj školi", rekao je Ugljanin.

On je dodao da svaki obrazovan Bošnjak treba da se uključi u jednu od 11 oblasti Akcionog plana za manjine.

"Mi ćemo i tokom naredne godine raditi na legalizaciji, dopunama i izmenama ovog plana, koji je nelegalan, jer usvojen u polutajnoj proceduri. Nastavićemo i svoje aktivnosti na izradi manjinskog zakona, koji je ključ svega, jer su nacionalni saveti u postojećem zakonu svedeni na nivo nevladine organizacije", rekao je Ugljanin.

Predsednik BNV je rekao da će taj nacionalni organ već početkom godine pokrenuti veliki projekat osnivanja Bošnjačkog kulturnog centra u Novom Pazaru, pod čijim krovom će biti pozorište, biblioteka, muzej i druge institucije koje trebaju Bošnjacima.

"Raspisaćemo konkurs za izradu idejnog rešenja ovog centra, koji će imati nekoliko hiljada kvadrata, a koji će biti čast svakom Bošnjaku. Na taj način ćemo uraditi mnogo na očuvanju, zaštiti i unapređenju svog identiteta“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da će veće tokom naredne godine stipendirati deficitarna zanimanja, kao i da će stipendirati 30 najsiromašnijih studenata, bez obzira na njihov prosek na fakultetu.

Ugljanin je rekao i da je BNV registrovalo samostalnu nezavisnu instituciju Sandžačke sportske igre, koja će organizovati ovu manifetaciju, a "koju ni jedna vlast neće moći da zabrani".

Na konferenciji je novinarima predstavljen detaljan rad i aktivnosti BNV po mesecima tokom 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: