Opozicija: Policijska hunta nije uspela, moć DPS ima kraj

Dok dosadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović i njegova DPS slavio pobedu, isto rade i lideri svih opozicionih stranaka

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2016.

22:20

Opozicija: Policijska hunta nije uspela, moć DPS ima kraj
Foto: Tanjug

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova opozicija i dalje ima većinu, odnosno 41 poslanika u parlamentu, izjavio je nosilac liste Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Osim toga, on je pozvao stranke manjina da podrže ideju o formiranju prelazne vlade koja bi organizovala slobodne i fer izbore.

"DF će sutra inicirati sastanak sa svim opozicionim strankama da bi ideja prelazne vlade ponovo bila tema naših razgovora. Želimo prelaznu vladu da bismo dobili prve slobodne i fer izbore", rekao je Mandić, prenosi sajt CDM.

Prema njegovim rečima, građani moraju da znaju da su se izbori koji su najavljeni kao slobodni pretvorili u suprotnost u poslednja dva dana.

"Policijska hunta je uradila sve da potvrdi političku priču Mila Đukanovića o tome da je država ugrožena", Mandić.

Mandić je kazao da svi izbori "koji se održavaju u uslovima vanrednog stanja" ne mogu biti slobodni i fer.

Demokratski front je prema nezavničnim rezultatima osvojio 18 poslaničkih mandata.Prema podacima nevladina organizacije Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića je osvojila 41 odsto glasova i 36 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore. Kako se navodi, ključ posle izbora drže manjinske partije.

Jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, kazao je da je rezultat izbora posledica nedemokratskih uslova u kojima su održani.

"Vlada izbornog poverenja nije uspela. Sve neregularnosti od pre četiri godine su se ponovile", istakao je Medojević, prenosi RTCG.

"Kolege iz manjinskih stranaka treba dobro da razmisle. Teško je shvatiti da će bilo ko prihvatiti ponudu DPS-a a da to nije korupcija ili novac. Pozivamo kolege iz manjinskih stranaka da razmisle. Ovo je istorijski trenutak", naglasio je Medojević.

Član Demokratskog fronta Emilo Labudović proglasio je pobedu opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

"Crna Gora se oslobađa stega DPS-a, i u ime DF-a poštovani građani Crne Gore stiže sloboda, i ja vam je već sada čestitam".

Današnje hapšenje 20 osoba Labudović je nazvao smešnim i pokušajem zastrašivanja kako bi DPS ostao na vlasti. Kako je dodao, građani su dali najbolji odgovor jer je izlaznost preko 70 odsto.

"Mi ćemo pobedu slaviti na način koji priliči, građani nemaju razloga da organizuju bilo kakav vid proslave pobede", rekao je on.

On je podsetio da su juče privođeni aktivisti Demokratskog fronta, a da će Crna Gora u svojim domovima proslaviti pobedu.

Inače, ovo je prvi put nakon dužeg vremena da je DPS Mila Đukanovića izašao samostalno na izbore, a tradicionalno tu stranku podržavaju manjinske stranke, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Bečić pozvao opoziciju na dogovor protiv DPS

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je lidere opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa Demokratskom partijom socijalista, da odmah nakon preliminarnih rezultata sednu za jedan sto i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak.

„Predlažem svim liderima i predstavnicima opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa DPS-om, da odmah nakon preliminarnih rezultata sednu za jedan sto, razmene sve informacije o zloupotrebama koje su pratile izborni proces, izvrše potrebne analize i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak“, naveo je Bečić u saopštenju.

Demokrate su, kako je rekao, svesne činjenice da je ove izbore pratio najveći broj ikada zabeleženih zloupotreba, ali i veoma odgovoran i ozbiljan odnos građana, opozicionih političkih subjekata i nevladinog sektora.

Prema njegovim rečima, parcijalna koordinacija, koja ne bi uključivala sve predstavnike respektabilnih opozicionih subjekata, niti bi bila dobra, niti bi za Demokrate bila prihvatljiva.

On je poručio da je mir vrednost koja nema alternativu.

Dužni smo da uvek i na svakom mestu, a pogotovo u trenucima koji su izuzetno politički osetljivi, pazimo na tu činjenicu. Od neodgovornih postupaka vlasti branimo se osmijehom. A kako bi drugačije, ako je Crna Gora najlepša država na Balkanu“, rekao je Bečić.

On je pozvao sve građane Crne Gore da u slučaju dugo očekivane i izvesne pobede opozicije svoje zadovoljstvo izraze u svojim domovima i stranačkim prostorijama.

To je moj apel, za koji se nadam da će biti prihvaćen, pogotovo od onih koji su danas zaokružili Demokrate i dali poverenje Demokratskoj Crnoj Gori“, naveo je Bečić.

Ključ optužuje centre vlasti za kreiranje atmosfere državnog udara

Velika koalicija Ključ saopštila je da se parlamentarni izbori u Crnoj Gori ne mogu okarakterisati kao slobodni i optužila "centre vlasti za kreiranje atmosfere državnog udara" tokom izbornog dana.

Lider Ključa Miodrag Lekić izjavio je da su DF, Ključ, Demokrate i SDP osvojili 39 mandata, što znači da im za vlast nedostaju dva mandata.

"Četiri stranke su osvojile 39 mandata. DPS ima 35 ili 36. To znači da smo jači. Ali, sada je odgovornost na manjinskim strankama", istakao je Lekić. "Stvorena je atmosferu državnog udara. Atmosfera je uticala na slobodno izjašnjavanje građana Crne Gore", rekao je kandidat za poslanika Nedeljko Rudović.On je traži da se utvrdi ko je odgovoran za takvu atmosferu.

Rudović je rekao da Ključ, koji čine Demos, Socijalistička narodna partija (SNP) i URA, nije zadovoljan rezultatom izbora.

Opoziciona Velika koalicija Ključ nije zadovoljna dosadašnjim izbornim rezultatom, saopštio je funkcioner te koalicije i lider URA Neđeljko Rudević, ali je istakao da opozicione stranke imaju više glasova od DPS Mila Đukanovića.

On je objasnio da je reč o četiri opozicione grupacije koje su nedvosmisleno saopštile da žele smenu DPS-a i aktuelnog premijera.

Prema, kako je rekao, raspoloživim informacijama i do sada prebrojanim glasovima, opozicija ima 39 osvojenih poslaničkih mandata, dok DPS ima 35.

Rudević je pozvao manjinske stranke, koje tradicionalno podržavaju DPS, da ovog puta, kako je rekao, dobro razmisle i procene trenutak pre nego što odluče o svojim daljim potezima.

Rudević je novinarima u štabu Ključa rekao da ovu nisu bili slobodni izbori, da je bilo puno nepravilnosti, a posebno je ukazao na hapšenje grupe srpskih državljana koja je navodno namerava da izvrši državni udar u Crnoj Gori.

Zato je, kako je rekao, Ključ pozvao tužilaštvo i MUP da saopšte sve detalje u vezi sa tim slučajem pre saopštavanja konačnih rezultata.

SDP: Moć DPS ima granice

Da DPS nije pobednik izbora, smatra i lider SDP-a Ranko Krivokapić, čija je stranka osvojila četiri mandata na parlamentarnim izborima.

"Pokazali smo da moć DPS ima granice. DPS nema podršku građana. Mi smo spremni da u novim uslovima i dalje okupljamo većinsku Crnu Goru. Pitanje je vremena", naglasio je Krivokapić.

On je kazao da SDP sigurno neće sarađivati sa DPS-om i dodao da je ta stanka raspoložena za saradnju sa koalicijom Ključ, Demokratama i manjinama, mada DF nije pominjao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: