"Zakon o Trepči pokušaj destabilizacije KiM"

Mnistar Aleksandar Vulin kaže da je usvajanje zakona o Trepči pokušaj da se ustanovi presedan po pitanju imovine u pokrajini, ali i pokušaj destabilizacije KiM.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 08.10.2016.

09:04

Foto: Tanjug, arhiva

Vulin je za RTS rekao da je Priština usvajanjem tog zakona pokušala da ustanovi pravilo po kome je sve što se nalazi na prostoru KiM pripada "nekakvoj vladi u Prištini".

To bi značilo da sada mi ovde u Beogradu kažemo - Koka kola se nalazi u Zemunu, to je naše vlasništvo, kakve to veze ima sa njenim vlasnikom iz Grčke, Amerike...”, rekao je Vulin.

Vlada je na vreme upozoravala da će se to dešavati na KiM, a onaj ko to radi, kaže Vulin, ne razmišlja samo o imovini, razmišlja da napravi situaciju koja jako teško može da se kontroliše.

Dodajući da je to i pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije, Vulin je rekao je region i dalje veoma osetljiv, da se situacija u BiH nikako ne smiruje, čak ni posle lokalnih izbora koji su prošli mirno, ali ih političari pokušavaju napraviti nemirnim, kao i da je situacija u Crnoj Gori i Makedoniji nestabilna.

Istakao je da se situacija dodatno može bezbednosno destabilizovati, te dodao da je predsednik vlade Aleksandar Vučić bio više nego jasan proteklih nekoliko nedelja kada je upozoravao na ovakav scenario.

Ovako se pravi destabilizacija i na prostoru Kosova i Metohije i svi možemo da budemo veoma zabrinuti”, zaključio je Vulin.

Vulin je rekao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju još 2013. godine sabrala sva potraživanja prema Trepči, dokumentovala kojim preduzećima Trepča duguje novac, ko su zapravo pravi vlasnici Trepče i dodao da je zahvaljujući tome je već u jednom krugu sprečen pokušaj privatizacije Trepče.

Jer kada je bilo koji ozbiljan investitor, a u Trepču može da uđe samo ozbiljan investitor, video tu količinu dugova i jasno određena preduzeća koja su zapravo vlasnici tih dugovanja i poverioci, odustalo se od bilo kakve priče. Ovo su ekonomski argumenti”, rekao je Vulin.

Drecun: Trepča je simbol opstanka Srba na KiM

Trepča je simbol borbe za opstanak 2.500 Srba koji rade u severnom delu kombinata Trepča, koji jedino i funkcioniše, dok je drugi - južni deo, kojim upravljaju Albanci, "u haosu", izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun.

Drecun je, u izjavi za RTS, istakao elementarno pitanje kako Priština misli da realizuje usvojeni zakon, posebno na severu Kosova i Metohije, i to bez turbulencija i bez protivljenja srpskog naroda i srpskih predstavnika u samoupravi?

On je novi zakon nazvao "završetkom etničkog čišćenja Srba sa Kosova" i istakao da srpska vlada intezivno radi na sprečavanju posledica sprovođenja ovog zakona.

"Srbija već preduzima snažne diplomatske aktivnosti ukazujući i zvaničnicima Evropske unije, CEFTA i mnogim drugim zvaničicima koliko Priština nema prava da svojata imovinu koja je u vlasništvu Republike Srbije", istakao je Drecun.

On je dodao da zakon o Trepči može da "ugrozi stabilnost odnosa na KiM, može čak da zaustavi proces normalizacije odnosa i destabilizuje celokupnu situaciju".

"Čitava priča se vodi oko toga ko ima dokaza da je vlasnik Trepče. Priština se ponaša kao da nema ni jedan dokaz, jer je država Srbija preko Fonda za razvoj, koji ima 55,14 posto akcija u akcionarskom društvu celokupnog kombinata od 1991. godine, dokazala svoj udeo". objasnio je poslanik.

Kao jedan od jednako važnih problema, Drecun je pomenuo pitanja dugovanja.

"Trepča je gubitaš. Ona ima gubitak veći od 1,5 milijarde evra, od toga 280 miliona evra potražuju firme iz centralne Srbije. Novi zakon predviđa da sva potraživanja budu prebačena na budžet Kosova - što znači da neće nikada biti isplaćena", rekao je on.

"Ako nam neko otima imovinu, onda nam otima i Srbiju"

Predsednik Koalicije raseljenih lica sa Kosova i Metohije Miloš Stojković izjavio je da odnos Brisela prema srpskoj imovini na Kosovu nije u duhu evropskih vrednosti.

"Srpska imovina na Kosovu i Metohiji isto je što i Srbija na teritoriji Kosova i Metohije. Ako nam neko otima imovinu, onda nam otima i Srbiju", rekao je Stojković za portal Komentar-pres.

Prema njegovim rečima, ako nema Srbije na Kosovu onda Srbija i ne postoji.

Stojković je rekao da raseljeni podržavaju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u borbi za srpsku imovinu na Kosovu.

"Mi raseljeni svoju imovinu ne dajemo nikom i učinićemo sve što je potrebno da pomognemo vlastima u Beogradu da odbrane državnu imovinu na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: