Kad oružje zabrani filmove

Najveći bioskopi u Pakistanu zabranili su projekcije indijskih filmova zbog, kako kažu, solidarnosti sa oružanim snagama svoje zemlje, piše BBC.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

08:33

Kad oružje zabrani filmove
Foto: GettyImages

Bojkot bolivudskih filmova najavljen je u Lahoreu, Karačiju i Islamabadu.

BBC piše da su se bioskopi odlučili na taj korak zbog povećanih tenzija dve zemlje oko podeljene zemlje Kašmira.

Inače, grupa indijskih filmskih radnika zabranila je u četvrtak pakistanskim glumcima da rade u Bolivudu, a najmanje jedan nacionalistički političar tražio je da se pakistanski glumci proteraju iz Indije.

BBC navodi da to nije prvi put loši odnosi Indije i Pakistana imaju uticaj i na kulturu.

Bolivudski filmovi veoma su popularni u Pakistanu čija filmska industrija, iako rivalska, nije toliko bogata.

Veliki pakistanski bioskopski lanci navode da su preduzeli spontanu odluku da ne prikazuju indijske filmove najmanje nekoliko nedelje ili dok se ne normalizuju odnosi dve zemlje.

Ipak, priznaju da bi to moglo finansijski da utiče na njih zbog popularnosti bolivudskih filmova u Pakistanu.

Sukob oko Kašmira traje decenijama i do sada su zbog te oblasti izbila dva rata.

Stanovnici indijskih sela u blizini granice sa Pakistanom napustili su svoje domove u petak, dan nakon što je Indija objavila da je pokrenula vazdušne udare na militante u Kašmiru. Kako navode, sprovode „hirurške udare“. Pakistan je to negirao navodeći da su dvojica njihovih vojnika stradala u udarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: