B92 pita opoziciju: Ko je kandidat za predsednika?

Miroslava Milenović najavila je mogućnost da se kandiduje za predsednicu. U međuvremenu, mediji spekulišu o ujedinjenu opozicije. Šta opozicija kaže o tome?

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

15:58

B92 pita opoziciju: Ko je kandidat za predsednika?
Foto: Thinkstock

Da li se opozicija ujedinjuje? Razgovore, tvrde akteri, još ne vode. Zajedničkog kandidata bi podržali, ali može li taj neko da zadovolji različite kriterijume?

“Građani hoće da vas vide, da vas čuju i mislim da je to pravi način za kandidata koji se bude kandidovao ispred evropski orjentisane opozicije. Biće to veliki izazov i moraće dobro da se priremi i psihički i fizički”, kaže lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

“Ne bežimo od toga da imamo zajedničkog kandidata, ali nacionalne opozicije. Nama je važno kako će se taj kandidat postaviti prema KiM, EU i NATO”, dodaje Sanda Rašković Ivić.

Sve njene kriterijume zadovoljava Emir Kusturica, zato bi volela njega kao kandidata. Kusturica pak, sebe ne vidi u fotelji na Andrićevom vencu. Javnost spekuliše i o Saši Jankoviću kao opozicionom kandidatu.

Zaštitnik građana nije raspoložen da o tome ponovo govori.

“Sve što sam imao na tu temu već sam rekao”, navodi on.

Svoje su rekli i radikali.

“Centralna otadžbinska uprava SRS još u maju je odlučila da ja budem kandidat na predsedničkim izborima i mi već obavljamo određene pripreme na tom planu”, ističe lider radikala Vojislav Šešelj.

Iako se naprednjaci još ne izjašnjavaju koga će podržati i da li će to biti osnivač partije Tomislav Nikolić, Vojislav Šešelj tvrdi da zna ko je kec u rukavu Aleksandar Vučića.

“Kako sada stvari stoje najverovatnije će to biti Zorana Mihajlović”, kaže Šešelj.

U međuvremenu, predsednik Nikolić ćuti na pomen izbora 2017. godine. Poznavaoci prilika tvrde - bez podrške naprednjaka i medija, koji mu inače nisu naklonjeni, ima minimalne šanse.

“Mi u ovom trenutku vidimo bar još dvoje ljudi koji su zainteresovani za predsedničko mesto, tako da verujem da deo te kampanje potiče iz slojeva unutar njihove stranke”, kaže novinar Željko Cvijanović.

“On je uspeo da smanji svoj politički kapital i rejting. Između ostalog i što mu mediji nisu bili naklonjeni, ali i zbog političke pasivnosti, tako da je on slabiji nego pre četiri godine”, dodaje analitičar Branko Radun.

Predsednicki izbori trebalo bi da budu održani najkasnije u maju sledeće godine. Nema sumnja, da je trka za ovu fotelju već počela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: