Jevreji u SAD šokirani Duterteovom izjavom

Najnovija izjava filipinskog predsednika Rodriga Dutertea izazvala je šok i gnev među jevrejskim zajednicama u SAD.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

21:44

Jevreji u SAD šokirani Duterteovom izjavom
Foto: Tanjug, arhiva

Duterte se uporedio sa Hitlerom rekavši da bi bio "srećan" da pobije tri miliona narkomana i dilera.

Reakcije jevrejskih zajednica mogle bi da dodatno pojačaju pritisak na američku vladu da zaoštri kurs prema filipinskom lideru, prenosi Rojters.

SAD i Filipini su proteklih sedmica imali sukoba, a Duterte je takođe obećao da će izbaciti američke specijalne snage sa juga zemlje, samo nekoliko dana nakon što je uvredio predsednika Baraka Obamu na samitu regionalnih lidera u Laosu nazvavši ga "kurvinim sinom".

Hitler je pobio milione Jevreja, kazao je Duterte i dodao da na Filipinima ima tri miliona narkomana koje bi on voleo da pobije.

Ljutito su reagovale jevrejske grupe u SAD, a rabin Abraham Kuper nazvao je njegove izjave sramotnim i dodao da Duterte duguje izvinjenje žrtvama Holokausta zbog svoje gnusne retorike.

Reagovala je i nemačka vlada koja je filipinskom ambasadoru saopštila da su komentari Dutertea "neprihvatljivi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: