Bivši komandant NATO: Rusija bi za 48 h mogla da napadne

Rusija bi u slučaju izbijanja sukoba ratne avione, brodove i kopnene jedinice mogla za 48 sati da upotrebi na evropskom tlu, smatra bivši komandant NATO snaga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

14:59

Bivši komandant NATO: Rusija bi za 48 h mogla da napadne
Screenshot

Britanski general Ričard Barons smatra da bi u tom slučaju Severnoatlantskom paktu za efikasan protivudar bili potrebni meseci.

Najveće evropske zemlje poput Nemačke, Italije i Francuske rusku pretnju ne shvataju dovoljno ozbiljno, što bi Evropu moglo koštati gubitaka teritorije, smatra Barons.

Većina evropskih bezbednosnih snaga usmerena je na terorističke pretnje i suzbijanje migrantske krize, a Moskva je mnogo uložila u najmodernije naoružanje kako bi mogla da parira zapadnim suparnicima, piše "Independent".

"Kada biste uporedili vojne kapacitete NATO i Rusije, NATO ih ima znatno više, ali sve zapadne snage nalaze se u polusnu. Rusija bi svoju manju vojsku mogla da upotrebi na način na koji bi NATO-u bilo vrlo teško da odgovori, jer za to ne postoje spremni planovi", smatra Barons.

Ruska aneksija Krima izazvala je međunarodnu osudu, ali nije upela da natera i zemlje Severnoatlantskog saveza da stvore efikasan plan za slučaj ruske invazije. Predlog da se u svaku od tri baltičke države i Poljsku rasporedi oko hiljadu vojnika Barons smatra pukim mazanjem očiju.

Barons je posebno oštre kritike sačuvao za britanske vojne snage, koje smatra nedovoljnim da odbrane zemlju čak i od vazdušnog napada.

"Ni samu Britaniju, ni snage angažovane u Evropi - a kamoli oboje - ne bismo mogli da odbranimo od ruskog vazdušnog napada."

Bivšeg komandanta NATO-a zabrinjava i manjak iskustva koje britanska vojska ima u vođenju velikih ratnih operacija.

"Vojska je navikla delovati iz sigurnih baza usred operativnog područja, protiv neprijatelja nesposobnog za velike manevre, koji nema podršku iz vazduha, značajnu artiljeriju, sposobnost za elektroničko ratovanje i, posebno, vazdušne snage i raketne snage", rekao je Barons.

Barons je kao posebnu slabost britanske vojske naglasio mali broj primeraka vrlo skupe opreme, poput nosača aviona, čiju punu primenu Britanija ne može priuštiti zbog mogućnosti da budu oštećeni ili izgubljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: