Dveri: SPC da se ne sramoti, političari nisu za freske

Srpski pokret Dveri apelovao je na Srpsku pravoslavnu crkvu da se prestane sa slikanjem političara na crkvenim freskama.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

12:33

Dveri: SPC da se ne sramoti, političari nisu za freske

Kako navode, to se posebno odnosi na političare koji su na vlasti, "ma koliko da su u pitanju ktitori i dobrotvori“.

"Molimo Njegovu Svetost i arhijereje članove Svetog Sinoda SPC da se sa ovakvom praksom prestane. Protiv smo da političari na vlasti dobijaju ordenje dok ne siđu sa vlasti i dok se ne utvrdi čijim su novcima pomagali izgradnju i ulepšavanje hramova - svojim ili narodnim“, navodi se u saopštenju Dveri. Oni ističu da vest da je Bratislav Gašić oslikan kao ktitor na fresci u novom hramu Svetog Jovana Krstitelja u Kruševcu izaziva uznemirenje i protest građana i pravoslavnih vernika u Srbiji.

„Ne ulazeći u ličnu crkvenost braće Gašića sigurni smo da na freskama u našim hramovima ne treba slikati aktuelne političare, posebno ne one koji su na vlasti, ma koliko da su u pitanju ktitori i dobrotvori. Da su u pitanju pravi hrišćani i dobrotvori oni sami ne bi dozvolili da se njihov lik nađe na fresci sa Svetim Jovanom Krstiteljem, ma koliko se izgovarali ikonopisačkom tradicijom da se lik ktitora prikazuje u ktitorskoj zadužbini“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, lik Bratislava Gašića, bivšeg ministra odbrane, od nedelje se vidi na fresci u Crkvi Svetog Jovana, na brdu Bagdala iznad Kruševca, čiju je izgradnju Gašić platio.

Osim toga, Dveri ističu i da se slična stvar dogodila u Šumadijskoj eparhiji gde su iskovana slova Dragice Nikolić na polijeleju u manastiru Voljavča, po uzoru na srednjovekovnu tradiciju kraljeva iz dinastije Nemanjića.

„Ako SPC nastavi da ohrabruje ovakve poteze vlastodržaca i članova njihovih porodica, potpuno će se izgubiti smisao, značaj i vrednost ktitorskih kompozicija i oznaka iz srednjeg veka, koje su nastale u potpuno drugačijim društveno-političkim odnosima i opšteobavezujućim moralnim okvirima, kojima danas nema ni traga“, ističu iz Dveri.

Takođe, apeluju na SPC da se ne sramoti „deljenjem crkvenih odlikovanja političarima na vlasti poput poput Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića, Velimira Ilića, Aleksandra Vulina, Bratislava Gašića koji takva odlikovanja svakako nisu zaslužili“.

„SPC bi mnogo više pomogla svome narodu kada bi se jasnije i glasnije čuo njen glas protiv vlasti koja radi na štetu Srba na Kosovu i Metohiji ili Republici Srpskoj, ili koja ne rešava nijedno od ključnih pitanja u Srbiji danas poput bele kuge, a da ne govorimo da je veronauka još uvek nije obavezan već fakultativni predmet koji je bivši ministar prosvete u ovoj vlasti hteo da izbaci iz naših škola“, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: