Amerikanci Hrvatskoj donirali pet helikoptera

Na aerodrom Zemunik u Zadru sleteo je vojni transportni avion C-5 Galaksi koji je dopremio prvih pet helikoptera od 16 koje Hrvatskoj doniraju SAD.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.07.2016.

16:50

Amerikanci Hrvatskoj donirali pet helikoptera
Foto: Freeimages

Uz prvi pet helikoptera tipa "kajova voriors" OH-58 D, hrvatska vojska dobija i rezervne delove, kao i simulatore za obuku pilota.

Preotalih 11 helikoptera u Hrvatsku će stići u narednih godinu dana, a prvih pet imaće javnu prezentaciju u prvoj polovini avgusta.

Reč je o lakim izviđačkim borbenim helikopterima zahvaljujući kojima će, kako navodi "Jutarnji list", hrvatska vojska postati dominantna po pitanju izviđanja, borbenog delovanja iz vazduha, uvezivanju borbenih sistema.

Donirani helikopteri, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. vazdušne baze, proizvedeni su u periodu od 2010. do 2012. godine, a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine.

Helikopteri imaju standardni komplet naoružanja, optičko-elektronske senzore i radio komunikacijsku i navigacijskuu opremu, a odabrali su ih prošle godine službenici hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u SAD.

Svi donirani helikopteri imaju između 100 i 600 sati naleta. Hrvatsko ministarstvo odbrane će u sledeće tri godine za troškove prevoza PDV-a, obuke i ostale troškove platiti 96 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: