Španski kralj zabrinut zbog sporosti pregovora o vladi

Španski kralj Felipe VI počeo je četvrtu seriju pregovora sa čelnicima stranaka u nastojanju da okonča sedmomesečnu političku blokadu zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

20:02

Španski kralj zabrinut zbog sporosti pregovora o vladi
Foto: GettyImages

Prema rečima predstavnika dve od tih stranaka kralj je prvi put pokazao znake uznemirenosti.

"Našao sam šefa države uznemirenog više nego u prethodnoj prilici", rekao je Pedro Kevedo, jedini poslanik partije Novi Kanari, koga je kralj prvog primio danas pre podne.

Drugi predstavnik koga je primio kralj, Isidro Martines iz partije Foro Asturijas, rekao je da je imao isti utisak.

Kralj Felipe VI treba da razgovara do četvrtka sa vođama 14 stranaka da bi odlučio da li će jednog od njih predložiti parlamentu za formiranje vlade. Seriju sastanaka završava u četvrtak, kada će se sastati sa liderima četiri najpopularnije partije, uključujući premijera Marijana Rahoja.

Mariano Rahoj, šef odlazeće konzervativne vlade, bio bi prirodan kandidat za mandatara obzirom da je njegova partija stigla prva na izborima, ali je on dao do znanja da neće da preuzme tu dužnost ako ne bude siguran da će imati podršku parlamenta.

Na izborima održanim u decembru prošle godine i u junu ove godine Rahojeva Narodna partija osvojila je najviše mandata, ali nije uspela da sakupi neophodnu većinu.

Na izborima 20. decembra 2015. godine parlament je bio rascepkan na četiri velike formacije - Rahojeva vladajuća Narodna partija, socijalisti, partija radikalne levice Podemos i liberali Sijudadanos (Građani).

Te četiri partije nisu uspele da se dogovore oko formiranja vlade i kralj je onda zakazao nove izbore, 26. juna. Raspodela snaga u novom parlamentu je ostala otprilike ista kao i posle prvih izbora, ali Rahojevi konzervativci su ojačali sa 14 dodatnih mesta. Međutim, sa samo 137 poslanika od 350, njima su i dalje potrebni saveznici da bi mogli da vladaju.

Mesec dana od izbora Rahoj je samo uspeo da obezbedi da se partija centra Sijudadanos uzdrži od glasanja, što mu nije dovoljno da prođe za premijera.

Konzervativci i socijalisti uzajamno se optužuju za političku paralizu zemlji i rizik od trećih izbora.

Socijalistička partija, koja ima 85 mesta i koja bi ako se uzdrži od glasanja mogla da omogući formiranje manjinske vlade odbija to da uradi "za sada", iako su neki od njenih partijskih zvaničnika za to. ; "Nećemo da im damo većinu koju im nisu dali građani, to nema nikakvog demokratskog ni političkog smisla", rekla je danas jedna socijistička poslanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: