Nemački zvaničnici pozvali na reviziju zakona o oružju

Visoki nemački zvaničnici pozvali su na reviziju, inače strogog, nemačkog zakona o oružju, nakon pogubne pucnjave u petak u Minhenu.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

23:15

Default images
Foto: Thinkstock

"Kontrola naoružanja je važno pitanje. Moramo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da ograničimo i strogo kontrolišemo pristup smrtonosnom oružju", rekao je za "Funke Mediengrup" nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, lider Socijaldemokratske partije levog centra.

Gabrijel je rekao da nemačke vlasti istražuju kako je Nemac iranskog porekla, uprkos tome što je imao problema psihološke prirode, stekao pristup oružju, koje je policija identifikovala kao pištolj tipa "glok 17" kalibra devet milimetara, koji pretežno koristi policija širom sveta.

Istovremeno, nemački poslanik Stefan Majer, portparol vladajućih Konzervativaca kancelarke Angele Merkel u parlamentu, rekao je danas da je jasno da će Nemačka u bliskoj budućnosti morati da organizuje raspravu o tome da li je trenutna kontrola naoružanja dovoljna.

"Najveći prioritet je borba protiv ilegalne trgovine oružjem, jer bi se i na taj način mogle smanjiti razmere kriminala i terorizma", rekao je Majer.

I nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, takođe član stranke Angele Merkel, rekao je za list "Bild am Zontag" da planira da revidira nemačke zakone o naoružanju posle napada i zatraži poboljšanja tamo gde je to potrebno.

On je dodao da je nemački zakon o oružju već prilično strog i da to smatra primerenim, te da je od ključe važnosti utvrditi kako je napadač pristupio pištolju koji je koristio u napadu.

Majer i De Mezijer su podsetili da je u EU u toku debata o paketu reformi kojim bi se pooštrila kontrola naoružanja unutar bloka i olakšalo ulaženje u trag poreklu oružja koje se ilegalno kupuje.

Naoružani napadač, koga su nemački mediji imenovali kao Ali Davida Sobolija, otvorio je vatru u blizini prepunog tržnog centra u petak uveče i ubio devet, a ranio još 35 ljudi, pre nego što je u sebe uperio oružje i ubio se kada mu se policija približila, navodi britanska agencija.

List "Zidojče cajtung" je danas objavio da je pištolj koji je upotrebio napadač nabavio putem interneta.

Portparol kancelarije tužioca u Minhenu Tomas Štajnkraus-Koh rekao je danas da je napadač prošle godine bio na psihijatrijskom lečenju jer je patio od depresije i imao strah od kontakta sa drugim ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: