Pariz na ulicama: "Olandegzit" i pendreci preko leđa /FOTO

Francuska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata u Parizu tokom marša protiv reformi i zakona o radu socijalističke vlade.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 28.06.2016.

18:55

Pariz na ulicama:
Foto: Tanjug

Privedeno je 38 demonstranata, od čega 27 uoči marša, a zabeleženi su i manji sukobi, prenela je agencija AFP.

Na protestu se, prema navodima policije, okupilo između 14.000 i 15.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je 55.000, dok je policajaca bilo oko 2.500.

Sedam sindikata je iznelo, kako su naveli, preliminarne rezultate ispitivanja javnog mnjenja u kom je učestvovalo 700.000 ljudi, od kojih je 92 odsto za povlačenje spornog zakona.
Foto: Tanjug
Lideri sindikata su, uoči razgovora sapremijerom Manuelom Valsom, poručili da ne žele da dođu u vladu samo na kafu.

Rojters prenosi da promene zakona o radu omogućuju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje i poslodavcima daju odlučniju reč u pregovorima o uslovima rada i zaradama.

Agencija navodi da je ovaj protest poslednji u nizu četvoromesečnih sukoba koje francuski predsednik Fransoa Oland ima sa sindikatima i koji su uneli podele među vladajuće socijaliste, a rejting već nepopularnog Olanda spustili na najniži nivo deset meseci pred predsedničke izbore.

Protest je organizovan dan pred susret francuskog premijera Manuela Valsa s liderima sindikata koji zagovaraju tvrdu liniju prema vlastima i traže od vlade da odbaci pojedine delove novog zakona.
Foto: Tanjug
Premijer Vals i predsednik Oland tvrde da je zakon neophodan kako bi se Francuska izborila sa nezaposlenošću od deset odsto.

"Nadam se da nas ne zovu samo na kafu", rekao je novinarima vođa Opšte konfederacije rada Filip Martinez u vezi sa sutrašnjim sastankom u vladi.

Rojters navodi da su protestni marševi organizovani i u Marselju, Renu i drugim gradovima.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: