Jeremić o budućnosti UN na Ist Vest institutu

Predsednik CIRSD i kandidat Srbije za Generalnog sekretara UN-a Vuk Jeremić govorio je na njujorškom Ist Vest institutu o svojoj viziji za Ujedinjene nacije.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

19:10

Jeremić o budućnosti UN na Ist Vest institutu

U razgovoru sa predsednikom Instituta Kameronom Manterom, Jeremić je otvoreno govorio o svojoj platformi, budućnosti UN-a, kao i multilateralnoj diplomatiji i razrešenju sukoba širom sveta.

„Ujedinjenim nacijama je potrebna snažna revitalizacija i restrukturiranje“ rekao je Jeremić, dodavši da je ovogodišnji izbor Generalnog sekretara posebno značajan imajući u vidu današnje „doba promena“, kao i činjenicu da UN nije uvek adekvatno odgovarao na zahteve vremena.

Govorivši o svojoj platformi sa 53 konkretna predloga, Jeremić je podvukao značaj uvođenja transparentnosti u sistem UN-a, naročito kada je reč o izveštavanju o korupciji unutar samog sistema, finansijama visokih zvaničnika i uspostavljanju nezavisne kancelarije za nadzor finansija.

Jeremić je rekao da je izmenjeni svet itekako imao uticaja na ulogu u UN-a u sprečavanju i razrešavanju sukoba, pružanju humanitarne pomoći i borbi protiv terorizma, što se najbolje može videti na primeru rata u Siriji. On je takođe istakao da je potrebno obratiti više pažnje na bilateralne odnose velikih aktera poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kao i na sve veći značaj zemalja poput Indije za multilateralizam u 21. veku.

Ist Vest institut je jedna od vodećih svetskih organizacija kada je reč o razrešenju sukoba, sa 35 godina dugom tradicijom negovanja neformalne diplomatije i pronalaženja održivih rešenja za politička, ekonomska i bezbednosna pitanja u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: