"Ima malo i preterivanja u priči o izlasku Britanije"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović kaže da u razgovorima o posledicama odluke o eventualnom izlasku Britanije iz EU ima i preterivanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

09:29

Foto: Thinkstock

"Ona je važnija za samu Britaniju nego za EU, barem kratkoročno. U Britaniji se radi o značajnim pitanjima koja pogađaju i sastav zemlje. Najavljena je, na primer, mogućnost novog škotskog referenduma nakon toga. Drugo, Britanija bi se izlaskom iz EU našla u situaciji dugotrajnog pregovaranja o izlasku", rekao je Jović za N1.

Našla bi se, dodaje, u potpuno novoj situaciji koja bi za nju bila problematična. Što se tiče EU, moguće je da ovaj referendum pokrene novi talas drugih referenduma unutar Unije, ali Jović naglašava da je i Britanija samo jedna od 28 zemalja članica.

Podsetivši da je Velika Britanija bila veliki zagovornik proširenja EU, Jović kaže manje su šanse da imamo vrlo integrisanu Uniju ako Britanija odluči ostati u njoj.

To, prema njegovim rečima, omogućuje i ravnotežu snaga, jer Britanija u prevelikom približavanju Francuske i Nemačke održava ravnotežu.

"Zamislimo da ostanu u EU - to bi značio veliki korak za demokratizaciju EU", smatra Jović i dodaje da ako najveći evroskeptici odluče da ostanu, to je, kaže, ogroman korak, jer bi imali mogućnost da narod u najskeptičnijoj zemlji odluči da ostane.

"Tako bi imali EU koja je daleko više demokratski legitimirana nego što je bila do sada", kazao je Jović.

Odlazak bi značio gubitak za sve i promenu odnosa unutar EU, kao i mogućnost da se EU uvuče u čitav niz pregovora s drugim članicama.

"Čak i ako Britanija ostane, jer ostaje prema specifičnim uslovina, neke druge zemlje će reći - 'Idemo i mi u pregovore'".

EU je u hrvatskoj spoljnoj politici bila cilj, a ne instrument, rekao je Jović o odnosu hrvatske politike prema aktualnoj situaciji.

"Ja bih tu povukao paralelu s ponašanjem političara inače. Kad dođu na vlast, više ne znaju što s njom, zašto im treba kao instrument. Mislim da nisu sigurni što napraviti od EU još od kada su u nju ušli", rekao je Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: