Prokuplje: Toplica raste, preti da se izlije

Ukoliko se nastavi rast vodostaja reka Toplica bi mogla da pređe granicu redovne odbrane od poplava što može da izazove izlivanje vode.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

10:36

Prokuplje: Toplica raste, preti da se izlije
foto: wikipedia/commons

Kako piše portal prokuplje.mojkraj.rs Toplica je za prethodna 24 sata porasla za oko 90 centimetara i nalazi se na granici redovne odbrane od poplava koja iznosi 170 centimetara, a zbog naglog porasta vodostaja sazvana je hitna sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije u Prokuplju.

Na sednici su formirani mobilni timovi koji iz sata u sat prate nivo reke i obilaze kritična mesta na kojima se ranije izlivala Toplica kako bi se na vreme reagovalo i zaštitila imovina građana.

“U slučaju daljeg rasta nivoa reke Toplice kao i njenih pritoka spremni smo da na vreme intervenišemo i pokušamo da zaštitimo delove koji su kritični i na kojima je ranije bilo izlivanja reka. U ovom trenutku već je spremno 1.000 džakova peska koji će biti upotrebljeni u slučaju potrebe. Na sednici štaba je naložena i pripravnost svih službi i mehanizacije kako bi se brzo i efikasno reagovalo u slučaju daljeg porasta i izlivanja reke“, rekao je predsednik opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Ovo je drugi put za nepuna dva meseca da Toplica dostigne gornji nivo granice redovne odbrane od poplava. Sredinom marta meseca, takođe zbog obilnih padavina pretilo je izlivanje na nekoliko kritičnih mesta na nivou opštine Prokuplje, uključujući i gradsko groblje koje se nalazi uz samo korito reke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: