Mihajlović: Šta žene žele - pa jednakost

Ministarka Zorana Mihajlović je izjavila na konferencije o rodnoj ravnopravnost "Šta žene žele" da je odgovor na to pitanje jednostavan, a to je jednakost.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2016.

11:16

Mihajlović: Šta žene žele - pa jednakost
Foto: Tanjug

Mihajlović je, na otvaranju konferencije Pro-femina 2016. u organizaciji časopisa Lepota i zdravlje, rekla da muškarci ne treba da se uvrede, ali da je jedna pametna žena rekla da ćemo imati rodnu ravnopravnost kada u jednoj prostoriji bude isti broj nesposobnih žena koliko i nesposobnih muškaraca.

"Na jednostavno pitanje - šta žene žele, odgovor je da žele jednake uslove za razvoj, obrazovanje, zapošljavanje i napredak u karijeri, kao i uslove koji će pomoći da se borimo protiv porodičnog i partnerskog nasilja. Žele da doprinesu svojoj zemlji", naglasila je ona.

Mihajlović, koja je predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kazala je da država, takođe, ulaže napore da kako bi žene imale više prostora da se pojavljuju u društvenom i političkom životu.

"Devojčice mnogo ranije postanu svesne šta je to rodna ravnopravnost, ne kažem da je dečacima lako jer oni pre 18. godine počinju da se zatvaraju i da ne pokazuju svoje emocije da ne bi bili kao devojčice. Sa svoje strane, devojčice tada prestaju da se bave sportom da ne bi bile kao dečaci i kako god okrenemo svima nam je potrebna rodna ravnopravnost", navela je Mihajlović.

Ona je kazala do rodne ravnopravnosti žene mogu da dođu samo zajedno sa muškarcima.

Mihajlović je istakla da s jednaki uslovi zagarantovani Ustavom upozorivši da žene u Srbiji, na primer, imaju za 30 odsto manju platu za isti posao nego muškarci.

Ona je napomenula da je rodna ravnopravnost prisutna skoro svuda u svetu, a ne samo u Srbiji.

"Pitanje rodne ravnopravnost treba da bude iznad svake politike u bilo kojoj državi, pa i kod nas", poručila je Mihajlović.

Urednica časopisa Lepota i zdravlje, koji slavi 15. rođendan, Lidija Ćulibrk upoznala je učesnike konferencije za istorijatom tog časopisa
Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a u Beogradu je istkla da je uloga žena veoma važna u radu te organizacije i pozvala ih da se priključe humanitarnom radu.

Ona je naponenula da samo u 2015. UNICEF bio angažovan u 300 kriznih situacija u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: