Vučićev poklon princu Čarlsu - ikona Belog anđela

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokloniće britanskom prestolonasledniku princu Čarlsu, koji danas dolazi u poseti Srbiji, ikonu Belog anđela.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2016.

09:49

Default images
Foto: Tanjug

To je, kako saznaje Blic, lični poklon predsednika vlade princu od Velsa.

Ikona Belog anđela predstavlja repliku čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine UNESKO, i nosi I kategoriju zaštite.

Ova replika rađena je u ikonopisačkom ateljeu ženskog manastira Sv. Vaskrsenja Hristovog u Kaću, u Eparhiji bačkoj.

Daska na kojoj je ikona izrađena je od lipovog drveta. Tehnika slikanja koja je čini specifičnom i krajnje tradicionalnom jeste oslikavanje jajčanom tehnikom. Ikona je tradicionalno obložena 24- karatnim zlatnim listićima. Finalno je ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole. U filigranskom rišeljeu aplicirani su Svarovski cirkoni, piše Blic.

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovaće u Beograd u okviru posete Srbiji i regionu.

Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Tokom dvodneve posete imaće niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete, na prijemu u Narodnoj skupštini.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić pripremio je poklone za princa Čarlsa i njegovu suprugu u znak dobrodošlice u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: