"Matori i kljakavi su revolucionarniji od mladih"

U Srbiji, prema zvaničnim podacima živi oko 670.000 mladih između 18 i 25 godina, postavlja se pitanje kako će oni glasati na predstojećim izborima.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2016.

16:27

Pitanje koje je nekad izazivalo polemike, danas među ne izaziva preveliko interesovanje.

Na pitanje da li ćeš izaći na izbore nekoliko mladih na ulicama Beograda odgovorilo je različito.

“Pa ne, ne verujem. Zato što me to ne zanima, imam druga, preča posla koja treba da radim i o kojima treba da razmišljam”.

“Mislim da ako već imam pravo i slobodu da glasam mogu da to iskoristim, ne verujem da će to drastično promeniti situaciju, ali lakše mi je to nego da ne uradim ništa”.

“Izlazio sam na izbore, mislim da ću izaći i ovaj put, ali sad, koliko jedan glas može da promeni nešto ili doprinese, videću“.

Nezainteresovanost mladih za politička pitanja za izvršnog direktora CeSID Bojana Klačara nije iznenađenje. On kaže da mladi izlaze ispod proseka na izbore , kao i da je to trend koji je svuda u svetu pa i kod nas”.

“Kada govorimo o temama koje mlade zanimaju one mogu da se podele u dve velike grupe. Prva grupa su teme koje suštinski bole sve nas - to su pitanja životnog standarda, nezaposlnosti. Na drugoj strani su teme koje su zanimljive mladima, njihove teme vezane za obrazovanje, mogućnost napredovanja, ekološke ili socijalne prirode i ljudskih prava, a vrlo malo ili nimalo teme iz visoke politike, posebno ne priče oko EU il i Kosova”, kaže Klačar

Đokica Jovanović predaje sociogiju na Filozoskom fakultetu u Beogradu, u Nišu predvodi proteste protiv skupog centralnog grejanja. I na izborima i na građanskim okupljanjima mladi su skoro neprimetni.

“Naša sociološka istraživanja pokazuju, ne samo u ovom slučaju, da su mladi često mnogo konzervativniji od starih. Ja sam napisao tekst u kom sam napisao doslovce ovako: ćoravi, matori, kljakavi, su mlađi, snažniji i revolucionarniji od mladih koji sede u kafićima. Ja mojim studentima često kažem da sam ja mlađi od njih”, navodi Jovanović.

“Mladi su gotovo svakodnevno paralelno na internetu i TV vrlo često koriste i neki drugi kanal komunikacije, korišćenje mobilnog i aplikacija na mobilnom i socijalnih mreža je nešto što mlade opredeljuje. Još jedna važna stvar, naše stranke su veoma sklone monolozima, a mladi očekuju da budu uključeni, očekuju interakciju i dvosmernost u komunikaciji”, ističe Klačar.

Profesor Jovanović je stroži: kompjuter ne može da bude zamena za život.

“To je to bežanje u društvene mreže, ali to nije svet u kome oni žive, to je svet u kome oni životare. To nije realan svet u kome žive i kada pogledate mlade u nekim drugim krajevima sveta, vi ćete videti da oni idu u kampove, da se oni međusobno druže, da oni putuju i to u ogromnom broju putuju, da idu sa univerziteta na univerzitet”, ističe Jovanović.

Najmanje mladih između 18 i 25 godina, ispod 8%, živi u Gadžinom Hanu, Svrljigu, Crnoj Travi, Babušnici, Knjaževnicu ali i beogradskim opštinama Stari grad i Vračar. Mladih najviše ima u Preševu, Bujanovcu, Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Sjenici.

Ukupno čine skoro 10% stanovništva Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: