EK: Bez napretka u slobodi izražavanja

U odeljku Izveštaja EK o napretku Srbije koji se bavi slobodom izražavanja ističe se da Srbija nije načinila napredak u prethodnoj godini.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2015.

11:45

Default images
Foto: Thinkstock

EK podvlači da je u prethodnom periodu donet paket medijskih zakona, ali da i dalje ne postoje uslovi za punu slobodu izražavanja.

"Novi medijski zakoni moraju da budu implementirani. Potrebno je još vremena da se vidi hoće li privatizacija doprineti većoj transparentnosti u vlasništvu i finansiranju medija", navodi se.

Dodaje se da su pretnje i nasilje nad novinarima i dalje prisutni, da su optužnice i presude retke, kao i da novinari imaju niske plate i da su zato podložni političkim i ekonomskim pritiscima i uticijama. U izveštaju se navodi i da nema napretka u rešavanju slučajeva obaranja sajtova 2014. godine.

"Nejasno vlasništvo, neregulisano finansiranje, kao i tajni i otvoreni politički i finansijski uticaii na medije, uz preusmeravanje novca 'podobnim medijima' iz raznih državnih izvora i dalje ostaju karakteristike medijskog okruženja", piše u izveštaju.

Ističe se i da je bilo prijavljenih slučajeva odlaganja regulisanja poreskih dugova za određene medije.

"Najčešći neformalni vid pritiska na uređivačku politiku je kroz oglašavanje. Finansiranje medija iz državnih izvora na svim nivoima je i dalje problem", piše u izveštaju.

EK zato traži od Srbije da u 2016. godini stvori okruženje u kome je omogućena sloboda izražavanja bez ometanja, pretnji, fizičkih napada i gonjenja novinara.

Takođe, traži se kompletiranje procesa privatizacije medija, jačanje nezavisnosti regulatornog tela za elektronske medije i stvaranje adekvatnog modela finansiranja za javne servise, kako bi se obezbedila urednička nezavisnost.

Poseban deo se odnosi na zastrašivanje novinara i ističe se da su pretnje i nasilje nad novinarima i dalje razlog za brigu,.

"Neke krivične tužbe su podnete, ali su presude retke. Prdužena policijska zaštita nekih novinara, bez opipljivog delovanja da se otklone razlozi za ovakve bezbednosne mere, u praksi ozbiljno narušavaju bavljenje njihovom profesijom", navodi se.

U izveštaju se navodi da je komisija zadužena za ispitivanje ubistava novinara iz 1999. i 2001. napravila napredak koji vodi ka hapšenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: