"Rusija bi opremila Srbiju brže od Zapada i SAD"

Rusija može da opremi srpsku vojsku i to mnogo jeftinije i brže od neke zapadnoevropske zemlje ili SAD, kaže vojni analitičar Jevgenij Krutikov.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2015.

21:07

Default images
Foto: Thinkstock

“Jačanje odbrambene sposobnosti Srbije je neophodno, ali ne kako bismo je postavili u nekakvu zavisnu poziciju od ruskog naoružanja. Ako bi srpska armija bila povezana sa Rusijom putem ugovora, tu ne bi bilo ničeg lošeg. Mnoge svetske države zavise od namenskih industrija drugih država”, kaže za “Sputnjik” kolumnista internet portala „Vzgljad“

Prema njegovim rečima, Srbija se prilično dugo, “možda desetak godina nije bavila svojom vojskom, to jest, nije bilo nikakvog procesa ozbiljnog naoružavanja niti stvaranja taktičke vojne doktrine.

“Srbija tek sada definiše svoje potencijalne opasnosti. Niko ne govori kada će se taj proces završiti. Svaka država ima svoju doktrinu i to je preduslov da se armija dovede u određeno stanje shodno potrebama. Savršeno je jasno da Rusija može opremiti srpsku vojsku brže i mnogo jeftinije nego nekakvi evropski ili američki partneri. Rusko oružje je mnogo primenjivije za Balkan”, navodi Krutikov.

Kako kaže, nema potrebe da se vojska iznova obučava.

On navodi da se uz to srpska vojska delimično orijentiše na sopstvenu namensku industriju, kao i da je ‘lazar-2’ srpski proizvod”.

“Naravno, u svemu postoji politički aspekt. Posledično, biće vrlo teško govoriti o stupanju u NATO ili prelazu na zapadne vojne standarde u situaciji kada je veliki deo srpske vojne tehnike orijentisan na proizvode ruske namenske industrije. Ali, opet, to je posredni efekat. U prvom redu, radi se o tome da su ruski ugovori i isporuke zaista povoljni i korisni i za Srbiju i za Rusiju. Upravo zbog odnosa cena-kvalitet”, ocenjuje Krutikov.

Na pitanje koliko je realna isporuka ruskog sistema S-300 Beogradu i da li je to više politički ges, Kurtikov kaže da možda i jeste politički.

“Ali, kako ja to shvatam, srpska strana još nije odlučila, to jest definisala koje joj to opasnosti potencijalno prete. Ipak, Vučić je posredno pominjao da bi trebalo postaviti ‘kišobran’, koji bi predstavljao zaštitu od raketa. Da, slažem se da bi takve isporuke mogle da stave Beograd u nezavidnu situaciju, s obzirom na to da bi nakon toga verovatno počeo pritisak na Srbiju”, ističe on.

“Mislim da se ovde zapravo nalazimo na početku puta, na početku procesa. Ugovor se potpiše za dan ili dva, ali realizacija traži mnogo vremena. A kako će i koliko u budućnosti naši evropski i američki partneri pritiskati Beograd, to ostaje da vidimo. Jer, pokazali su da vole to da rade”, dodaje Krutikov.

On navodi da će se o mogućim sporazumima između Ruske Federacije i Srbije čuti nešto više sutra posle pregovora Putina i Vučića jer sve ugovore koji se tiču vojno-tehničke saradnje potpisuje predsednik.

“Jasno je da se ovde radi o jednom kompleksnom procesu. Mislim da ni sutra zapravo nećemo čuti sve detalje dogovora. Ako se ispostavi da jeste odlučeno o PVO, do realizacije neće tako brzo doći. Sada se, uopšte, malo govori o vojnoj saradnji, više pažnje se posvećuje energetici. A mislim da bi trebalo da bude obrnuto”, zaključuje Krutikov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: