B92 otkriva - šta piše u nemačkom amandmanu

Poglavlje 35 i nemački amandman na tekst postavili su pitanje daljeg puta Srbije ka EU. B92 otkriva šta piše u "spornim" dokumentima.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2015.

16:15

Default images
Foto: Thinkstock

U suštini, prema nacrtu bi poglavlje 35 bilo postavljeno kao svojevrstan paralelni kolosek koji bi pratio celokupne pregovore i koji bi diktirao kojim tempom oni mogu da napreduju.

Nacrtom je predviđeno da napredak procesa normalizacije direktno uslovljava dalji, opšti napredak u pregovorima - ako proces kasni, otvaranje i zatvaranje poglavlja bi bilo suspendovano.

Nemačkim amandmanom, koji podržavaju Britanija i Hrvatska, traži se ubacivanje samo jedne rečenice u tekst kako bi se naglasila i "potreba da se tokom pregovora završi proces normalizacije".

U poglavlju 35 bi tako pisalo da bi "odluke za otvaranje narednih poglavlja (nakon 35, 32, 23, 24) bile donošene u svetlu doprinosa Srbije u sprovođenju pune implementacije Briselskog sporazuma".

Traženo je da se ta rečenica uvrsti u tekst u delu u kom se govori o potrebi da napredovanje Srbije u pregovorima sa EU bude u ravnoteži sa procesom, kako se navodi u nacrtu teksta za poglavlje 35, "pune normalizacije odnosa Srbije i Kosova, u skladu sa pregovaračkim okvirom" .

"U skladu sa pregovaračkim okvirom, Komisija i visoki predstavnik će pažljivo i u kontiunitetu nadgledati ispunjavanje prvog seta prelaznih merila (interim benchmarks) srpske strane i izveštavati Savet o tom pitanju najmanje dva puta godišnje", piše u nacrtu poglavlja 35.

Takođe, dodaje se da bi, uzimajući u obzir dalji razvoj Djialoga, prvi set prelaznih merila bio po potrebi ažuriran.

Predloženim tekstom za poglavlje 35 se predviđa da, ukoliko napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom bude u "značajnom zaostatku u odnosu na ukupni napredak pregovora o pristupanju", bude i svojevrsnog zaustavljanja pregovaračkog procesa.

"...(ako do zaostatka dođe) zbog toga što Srbija ne nastupa u dobroj veri oko implementacije sporazuma postignutih između Srbije i Kosova, Komisija će na sopstvenu inicijativu ili na zahtev jedne trećine zemalja članica predložiti da se zadrže preporuke za otvaranje i/ili zatvaranje drugih pregovaračkih poglavlja i pripremni aktivnosti prilagode na odgovarajućiu način, dok se ne odgovori na tu neravnotežu", piše u tekstu.

Tekst koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić nazvao "groznim", a zbog koga je predsednik Tomislav Nikolić rekao da bi "narod trebalo da se izjasni" navodi da je "sprovođenje sporazuma koji su postignuti u dijalogu generalno na zadovoljavajućem nivou".

Međutim, iako se u tekstu uglavnom nalaze ocene da su primene elemenata "funkcionalne" i da se sporazumi sprovode "na zadovoljavajući način" ili na "relativno zadovoljavajući način", iz Brisela poručuju da kasne sprovođenja dogovora o energetici, telekomunikaciji i priznavanju diploma.

Što se energetike tiče, osim osnivanja novog privrednog društva i podrške članstva kosovskog operatera u međunarodnim organizacijama, u nacrtu za poglavlje 35 se navodi da će se od Srbije očekivati da "rešava pitanje rukovodstva postrojenja u Gazivodama, koje je imenovala Srbija".

U delu o telekomunikacijama navodi se da se ozbiljno kasni zbog neslaganja o redosledu "obavljanja raznih aktivnosti", kao i konkretnih mera koje treba preduzeti da bi se Kosovu dodelio trocifreni pozivni broj.

Od Srbije se očekuje da doprinese nastavku procesa osnivanja Zajednice srpskih opština "u okviru dogovrenih rokova i u skladu sa pravom Kosova" i postignutim sporazumima u dijaogu, kao i obustavljanje finansiranja i podrške srpskim strukturama.

"Srbija podstiče opštinske vlasti na severu Kosova da u potpunosti poštuiju zakonodavstvo Kosova", navodi se u tekstu.

U delu o carini i IBM nema rečenica u kojima se spominju državna obeležja i reč granica, ali se navodi sad bi Srbija trebalo da prestane sa izdavanjem dokumenata i upotrebom pečata koji nisu u skladu sa obavezama Srbije dogovorenim 17. januara 2013. godine.

Takođe, navodi se da se očekuje od Srbije da uspostavi sve prelazne punktove, da zatvori sve alternativne puteve, ali i da sprovede sporazume o registarskim tablicama na severu Kosova.

Što se tiče slobode kretanja i mosta na Ibru, očekuje se da će se poštovati avgustovski dogovor i da će most biti otvoren za saobraćaj do kraja juna 2016. godine.

Takođe, Srbija bi trebalo da omogući efikasno učešće Kosova u preostalim regionalnim inicijativama i da podrži uključivanje predstavnika Kosova u rukovodeće i administrativne strukture regionalnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: