Pentagon: Greškom gađana bolnica u Kunduzu

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu Džon Kembel izjavio je da su američki avioni greškom napali bolnicu organizacije Lekari bez granica.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

16:53

Default images
Foto: Beta/AP

Kembel je Komitetu američkog Senata za oružane snage predočio da je odluka o vazdušnom napadu bila američka, a da je bolnica gađana greškom, prenela je agencija AP.

General je to izjavio tri dana nakon što su u vazdušnom napadu američkih aviona na bolnicu MSP ubijena najmanje 22 čoveka, a desetine njih su ranjene.

Kembel je juče izjavio da je napad izvršen na zahtev avganistanskih snaga.

Humanitarne organizacije su incident u Kunduzu nazvale ratnim zločinom, a portparol Ujedinjenih nacija Jens Larke istakao je da je bolnica MSF bila jedina ustanova te vrste u celokupnom severoistočnom regionu Avganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.

Organizacija Lekari bez granica saopštila je da postupa u skladu sa pretpostavkom da je bombardovanje njene bolnice u Kunduzu u Avganistanu bilo "ratni zločin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: